onsdag 13 februari 2008

När hatramsor premierades

Måndagen den 13 juni 2005 blev en svart dag för alla som med stor seriositet arbetar för att befria svenska fotbollsarenor från allt vad huliganism heter. Inte helt oväntat var det AIK-fansen i Black Army som effektivt satte stopp för alla förhoppningsfulla försök, från bland andra en stor kvällstidning, att ge den städade fotbollspubliken en chans.

Med stor brutalitet och stor hänsynslöshet gick ett 30-tal AIK-anhängare till attack mot fredlig Gamla Ullevi-publik f ö r e matchstart mellan GAIS och AIK.

På Behrn Arena i Örebro spelades, samtidigt som de tragiska händelserna i Göteborg utspelade sig, derby mellan ÖSK och Degerfors inför sedvanlig storpublik. Matchvärden för dagen, Nerikes Allehanda, hade utlyst en tävling mellan de båda lagens klackar, Kubanerna och Vulkanerna, där ett belopp på 5.000 kronor skulle överlämnas till den klack som gjorde det bästa intrycket i sportsligt och fantasifullt hänseende. När Vulkanerna för femte gången under matchens gång skanderade Hata, hata, hata Örebro! förstod jag att Vulkanerna inte led av pengabrist och inte hade några som helst ambitioner att vinna den fem "lakanen".

Vad tror ni hände? Jo, Nerikes Allehanda dömde Vulkanerna som segrare, bland annat med motiveringen att de med sina ramsor mer än Kubanerna stött sitt eget lag. Det valet var för mig ett lika stort nederlag för fotbollen som händelserna på Gamla Ullevi.

Det rapporteras idag att Nerikes Allehanda behöver spara pengar. Men i anständighetens namn bör man, innan sparplanerna sätts i verket, ge Kubanerna de 5.000 som man på ett oanständigt sätt berövade Örebro-klacken den 13 juni 2005

Bengt

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida