onsdag 6 februari 2008

ÖSKs dubbelallsvenskar

Undras hur många klubbar som kan plocka ihop ett allsvenskt bandylag av spelare som också representerat klubben i Allsvenskan i ett annat bollspel?

Jag ställde mig frågan när jag tänkte över hur många spelare som representerat ÖSK i såväl fotboll som bandy. I Allsvenskan. Dubbelallsvenskar alltså. Som Orvar Bergmark. Som Olle Sääw. Svaret är nog att det bara är ÖSK som klarar det betinget. Titta på det här bandylaget:

Målvakt Gunnar Ring
Backar Orvar Bergmark- Ola Ljungberg-Hasse Nordin
Mittfält Dixie Eriksson-Per-Anders "Pajen" Jonsson-Benny Lennartsson-Lars-Göran Gawelin
Anfall Olle Sääw- Ove Eidhagen-Sören Andersson

Samtliga dessa mycket duktiga allsvenska bandyspelare har också representerat ÖSK i fotbollsallsvenskan. Kan tänka mig att klubbar som Djurgården och Hammarby kan åstadkomma något liknande, men då i kombinationen fotboll-hockey.

Det omvända, att ta ut ett allsvenskt ÖSK-lag i fotboll med spelare som också spelat allsvensk bandy i klubben, faller på att det laget inte kan mobilisera en målvakt. Visserligen kom Sven-Gunnar Larsson till klubben för att försöka kvalificera sig för en plats i bandylaget, men han skadade sig i en träningsmatch och därmed tog hans bandydrömmar slut. Han haltade över till fotbollsträningen istället. Och det var nog tur, både för ÖSK-fotbollen och svenska fotbollslandslaget.

Jag måste i detta sammanhang också nämna ytterligare några av klubbens "dubbelallsvenskar". Per-Olof Larsson och Olle "Totten" Gustafssons dubbelspel gällde fotboll och handboll. Den ende med kombinationen fotboll/ishockey är Yngve Hindrikes. För Sven-Åke "Fisken" Erixson gällde dubbelspelet bandy/ hockey.

Så nog är ÖSK en av landets framgångsrikaste allround-klubbar när det gäller bollsporter.

Bengt

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida