fredag 8 februari 2008

Då kom storpubliken

Vad är det som förorsakar den där stora folkvandringen till en fotbollsarena, till en enskild match. Vad är det som genererar det där stora våldsamma intresset. Det kan naturligtvis finnas olika orsaker. Det kan vara matchens betydelse - en seriefinal eller en helt avgörande kvalmatch- eller ett hett derby. Den allt annat överskuggande orsaken är ändå vad det egna laget , hemmalaget, favoritlaget, svarat för i form av intresseskapande resultat. Jag vill presentera den analys jag gjort hur intresset på detta sätt byggdes upp inför ÖSKs tre mest publikdragande matcher på Eyravallen

9 maj 1952
ÖSK- IFK Norrköping 1-1
Publik: 15.951

ÖSKs lag: Lars Carlsson-Orvar Bergmark, Olle Sääw- Gösta Lindh, Ragnar Larsson, Åke Engwall-Pelle Thörner, Bo Finnhammar, Gunnar Ring, Yngve Brodd, Gunnar Burström.

Detta var i vårens femte omgång. ÖSK hade startat sensationellt bra genom att bortabesegra Djurgården med 2-1. En bra reklam inför nästa omgångs hemmamatch mot ärkerivalen Degerfors. Men den fina marknadsföringen räckte "bara" till att locka 9.321 till det derbyt. Skulle tro att ÖSK-kassaören var mäkta besviken över den publiksiffran. Segern mot Djurgården och den succéartade premiärmatchen för nyförvärvet Yngev Brodd borde ha lockat åtskilligt flera.
Efter förlusten mot Degerfors följde en ny hemmamatch som egentligen skulle ha inlett vårsäsongen, men på grund av att Eyravallens bandyis ännu inte ömsat till gräs, flyttades matchen till den 1 maj. IFK Göteborg var då motståndare. Eftersom 1 maj är en dag för demonstrationer passade ÖSK på att demonstrera en sällan sedd styrka och vann över "Blåvitt" med hela 4-0. I den matchen fick Eyravallen en ny publikfavorit i miniliraren Yngve Brodd från Fritsla i Västergötland. Yngve gjorde två av målen mot den klubb, som tidigare nobbat honom under motiveringen "han räcker inte till i Allsvenskan".
Efter dessa imponerande 4-0 mot Göteborg följde ännu en stormatch av ÖSK. Tidigare omöjliga Elfsborg besegrades på Ryavallen med hela 5-2, återigen med Brodd som målskytt. Dessa mäktiga styrkedemonstrationer- 4-0 mot IFK Göteborg och 5-2 mot Elfsborg var bästa tänkbara reklam inför hemmamatchen mot allsvenskans ledarlag IFK Norrköping. Den matchen slutade 1-1 och över 15.000 kom och tittade på en match som veteraner beskriver som den kanske bästa allsvenska match som spelats på "Vallen". Under alla omständigheter är publiksiffran en av de bästa.



8 oktober 1961
ÖSK-Degerfors 2-0
Publik: 20.066

ÖSKs lag: Lars Carlsson- Kenneth Karlsson, Olle Sääw- Antti Lundgren, Orvar Bergmark, Gunnar Burström,- Kjell Magnil, Peder Persson, Leif Wendt, Åke Eriksson, Karl-Olov Jäwerström.

Nu kom det mer än dubbel så många som till det ovan nämnda derbyt 1952. 20.066 är alla tiders publikrekord på Eyravallen, ett rekord som aldrig kommer att slås på nuvarande Behrn Arena med nuvarande publikkapacitet. Återigen var det en imponerande ÖSK-seger mot IFK Göteborg som genererade det våldsamma intresset. Förutom att det var derby förstås mot ett Degerfors som gjort en radda bra matcher i sin kamp att rädda kontraktet. Bland annat hade man besegrat storlaget IFK Norrköping med 4-2 hemma på Stora Valla.
ÖSKs bidrag till matchreklamen skedde genom att på Nya Ullevi vinna med hela 6-2 efter att göteborgarna, enligt rapporterna, haft överlägset bollinnehav men ideligen fastnat i de listiga offside-fällor som Orvar Bergmark och hans kamrater gillrade. Slår man IFK Göteborg med så stora siffror på deras egen hemmaarena då vaknar publiken.



26 september 1971
ÖSK-IFK Norrköping 0-0
Publik: 17.476

ÖSKs lag: Sven-Gunnar Larsson- Per-Anders Jonsson, Hasse Nordin, Ola Ljungberg, Jan-Olov Wallgren, Arne Olsson- Sören Andersson, Thomas Nordahl, Sven Andersson, Thomas Thörnqvist, Torbjörn Svensson/ Jan Mossberg

Efter det omöjliga publikrekordet mot Degerfors 1961 kommer den här imponerande samlingen åskådare på andra plats. Vad var det då denna gång som genererade det mäktiga intresset? Jo, efter en bedrövlig inledning som endast gav en seger på de åtta första omgångarna, kom ÖSK igång ordentligt. Före den ovannämnda publikmatchen mot IFK Norrköping spelade ÖSK tio raka utan förlust. Undra på att intresset var på topp! Närmast före toppmötet mellan ÖSK och Norrköping - ja det hade faktiskt fått karaktären av toppmöte- vann ÖSK hemma på Eyravallen mot Elfsborg med 3-0. Så ska en slipsten dras om publiken ska komma!

En helt annan femma är att ÖSK efter publikmatchen mot Norrköping totalt tappade formen och avslutade serien med tre förluster

Som sammanfattning kan man väl säga, att om storpubliken ska komma till Behrn Arena ska antingen IFK Norrköping eller Degerfors stå för motståndet. Effektiv marknadsföring är att dessförinnan ha slagit IFK Göteborg och IF Elfsborg med stora siffror. Så enkelt är det.

V s b (vilket skulle bevisas)

Bengt

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida