måndag 28 april 2008

Den bäste aldrig nominerad till världslaget

Ni kommer väl ihåg kritiken mot Örebro Kommun för alla felaktiga data på minnestavlan över Örebros världsstjärna Orvar Bergmark på Behrn Arena. Epitetet "världsstjärna" är adekvat eftersom Orvar valdes till den bästa högerbacken av alla vid VM-slutspelet i Sverige 1958.

På minnestavlan står det att "han var med i världslaget 1958" vilket av oinitierade kan förstås som att han spelade med ett uttaget världslag. Så var inte fallet. "Världslaget" var en pappersprodukt där den bäste spelaren på varje position röstades fram av de sportjournlister som bevakade VM-turneringen. En liten fadäs som i sammanhanget är värt att nämna är att Frankrikes multistjärna Juste Fontaine fick flest röster av alla, men kom inte med i det som kom att kallas "världslaget". Hans många röster fördelades nämligen på tre olika anfallspositioner, vilket gjorde att han inte vann någon av dessa positioner. I "världslaget" fick alltså inte världens då bäste fotbollsspelare plats.

Juste Fontaine gjorde vid VM-turneringen i Stockholm 13 mål, en prestation som aldrig senare överträffats. Och sannolikt aldrig kommer att överträffas.

Orvar Bergmark fick samtliga sina röster som "högerback" och vann den positionen före bjässar som Brasiliens Djalma Santos med flera.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida