torsdag 3 april 2008

Genant torftigt arrangemang

I går ägnade jag tiden innan supermötet i champinjonligan mellan Arsenal och Liverpool åt att titta på fotboll live. På Behrn Arena. Matchen ingick i Allsvenska U21-serien och spelades mellan ÖSK och allsvenska kollegan IFK Norrköping. Norrköping vann matchen med 2-1.

Som sig bör spelar gräddan av svenska, unga fotbollstalanger i Allsvenska U21-serien. Det vill säga dom som i framtiden ska ta oss till EM-och VM-slutspel. Enligt reglerna får lagen även ställa upp med ett par överåriga spelare som passerat 21-gränsen. Dessa överåriga spelare är inga fördettingar utan vanligtvis erfarna allsvenska spelare som alternativt startade föregående allsvenska omgång på bänken eller var startande och blev utbytta. Det finns också möjlighet för lagen att i de här matcherna i Allsvenska U21 -serien testa nyförvärv in spe, vilket t ex ÖSK utnyttjade i går då den nya brasilianske anfallaren spelade.

Vad jag vill ha sagt med detta är matcher i Allsvenska U21-serien är idrott på hög nivå, vilket också matchen i går på Behrn Arena vittnade. Det var bra kvalitét på det spelarna ute på planen presterade men det var i vanlig ordning, när det gäller reservlagsfotboll, genant torftigt arrangemang. Ingen annonsering av matchen, blott en blänkare under "Sport i dag", ingen entréavgift vilket visar vilken status arrangörerna, i detta fall ÖSK, ger den Allsvenska U21-serien, inget litet blad med laguppställningarna, ingen matchspeaker som hälsar välkommen och i avsaknad av blad med laguppställningar informerar om lagens spelare, inget matchur igång, ingen resultattavla. Nu var det här torftiga arangemanget inte något unikt för den här matchen. Nej, så länge jag har hängt med i fotbollsbranschen har det sett ut så här på reservlagsfotboll oavsett om det är Sveriges fotbollsframtid som agerar ute på planen.

Även om arrangörerna skiter i publiken, de trogna fotbollsintresserade, så kan man väl ge de aktiva känslan av de deltar i en match med status. Tänk bara vad en matchspeaker betyder för att ge ett evenemang status, som någonting att bry sig om. Till gårdagens match kom ett par hundra personer, med en liten annons i Allehanda hade säkert några hundra till kommit för att titta. En entré på en tjuga hade säkert gett täckning för annonskostnaden.

Jag vet inte hur man hanterar evemangen kring reservlagsmatcherna på andra håll i Sverige. Är arrangemangen överlag lika torftiga som i Örebro är det en så stor brist i fotbolls-Sverige att Lagrell & Co. i Svenska Fotbollförbundet bör agera. Man har, vad jag förstår, efter stor möda enats om en seriekonstruktion som i varje fall merparten av elitklubbarna i landet deltar i och är nöjda med. Låt en fortsättning vara att ge Allsvenska U21-serien den status den förtjänar. Tänk vad skönt om det vore ÖSK som tog initiativet!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida