måndag 5 maj 2008

När ÖSK var ett kungarike för en målskytt - trots Nordahl

"Ett kungarike för en målskytt" utropar fotbollsexperten Thomas Nordahl apropå ÖSKs måltorka. Ett nödrop i rättan tid kan man lugnt påstå efter futtiga fyra gjorda mål på nio matcher. Skulle tro att man kunde höra ett liknade nödrop 1965 då det årets ÖSK-upplaga startade lika målsnålt som årets, fyra mål på de 9 första omgångarna. Förresten också med lika antal baklängesmål som nu, 10.

Ytterligaren en likhet åren emellan; en av ÖSKs nollor 1965 kom hemma mot Malmö FF, 0-3 även då.

ÖSK var alltså ett kungarike för en målskytt även 1965, men ett är säkert, det var inte Thomas Nordahl som då låg bakom nödropet. Det var nämligen Thomas som var ansvarig för måltorkan, tillsammans med en annan tung anfallare, Leif Wendt. Nåja, nu blev det så småningom någorlunda fart på målskyttet. På de följande 9 omgångarna blev det hela 13 pytsar, varav Thomas svarade för 5. Och laget kom 6:a i sluttabellen. Men 1965 gjorde inte Thomas Nordahl fler mål än Nordin Gerzic på de 9 första omgångarna. Eller än Kristoffer Näfver. För att inte nämna Magnus Kihlberg, som gjort dubbelt så många.

Lite märkligt att tänka sig nödropet efter en målskytt när man hade två så erkända målsprutor som Thomas och Leif i laget. ÖSK skulle skatta sig lyckliga om man hade två sådana kanoniärer att tillgå idag. Men visst är det intressant att konstatera att ÖSKs främste målskytt genom alla tider, Thomas Nordahl, också en gång led av måltorkans förbannelse. Liksom förstås också Leif Wendt, som inte gjort riktigt lika många mål som Thomas, men som i gengäld är klubben effektivaste målskytt.

Kanske Thomas och Leif Wendt har några goda råd till dagens anfallare. Istället för att bara efterlysa en utombys målskytt till kungariket ÖSK. Den historia jag berättat visar att även målsumpare kan bli målkungar.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida