fredag 22 augusti 2008

ÖSK behåller greppet om publiken

Den allsvenska fotbollspubliken har minskat. 2007 var snittet per match fantastiska 10.258 åskådare. När 19 omgångar av årets allsvenska spelats är motsvarande matchsnitt 8.378. Ett dramatiskt publikras kan tyckas men det finns förklaringar. Av de klubbar som spelade allsvensk fotboll också 2007 har bara GAIS och ÖSK inte tappat publik. Naturligtvis har inte heller IFK Norrköping och Ljungskile tappat publik i förhållande till fjolåret, men den jämförelen haltar eftersom de båda lagen då spelade i Superettan.

Den store förloraren i publiklikmatchen är IFK Göteborg som i stort sett halverat sin åskådarskara. Från snittet 15.757 förra året till 8.308 på årets hittills nio spelade hemmamatcher. Men man ska då veta att det höga slutsnittet förra året hjälptes till höjderna av publiktillströmningen vid guldmatchen mot Trelleborg. Till den matchen kom fantastiska 41.000 till Ullevi. Men även den matchen förutan hade "Blåvitt" större publiksnitt än i år. Jag utgår ifrån att den minskningen beror på den påfordrade flyttningen från Gamla till Nya Ullevi. Till nästa säsong lär nya Gamla Ullevi stå klar, vilket kommer att ge ett publiklyft för IFK. Och GAIS och Örgryte, som då kanske är tillbaka i Allsvenskan.

Tillbakagången för Allsvenskan i stort kan också förklaras av lagens placering i tabellen. Det är t ex inte bra för det allsvenska publiksnittet att ett så publiksvagt lag som Kalmar FF ligger i den allsvenska toppen. Trots att laget haft en kanonsäsong så här långt har inte fler än 5.900 personer i genomsnitt dragit till Fredrik Skans då KFF spelat hemma. Förra året kom något fler till arenan då favoriterna spelade. Har kalmarborna redan blivit mätta på framgång?

Under 1990-talet hade ÖSK en målsättning när det gällde publiken, en målsättning som sa att "ÖSK varje år skulle komma på övre halvan i den allsvenska publikligan". Jag vet inte vad ÖSK har för målsättning numera, men årets snitt på 8.764 ger en plats på övre halvan tillsammans med AIK, Malmö FF, Hammarby, Djurgården.Helsingborg och Elfsborg.

Det allsvenska snittet är mycket beroende på hur mycket folk som kommer till de stora derbymatcherna, framförallt i Stockhom, Göteborg och Skåne. Det återstår många matcher av den karaktären, så årets publiksnitt kan få sig ett puff uppåt.

Jag redovisade före seriestarten i våras min tro att IFK Norrköping skulle husera i toppenskiktet i den allsvenska tabellen. Med Norrköping i Kalmars position hade publiktillströmningen i så fall varit stridare. Och hade lag från till exempel Eskilstuna och Västerås haft allsvensk status i stället för Ljungskile och Trelleborg så hade vi säkert talat om publikhausse för istället för publikbortfall..

Här är de 16 allsvenska lagens publiksnitt på hemmaarenan efter 19 omgångar i år:

18.133 AIK
12.541 Malmö FF
12.365 Hammarby IF
10.956 Djurgården
10.556 Helsingborg
9.886 Elfsborg
8.764 Örebro SK
8.307 Göteborg
7.925 Norrköping
6.906 Halmstads BK
6.797 GAIS
5.900 Kalmar FF
4.955 Sundsvall
4.029 Gefle IF
3.409 Ljungskile
3.151 Trelleborg






0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida