onsdag 29 oktober 2008

Hur kunde Dixie glömma Olle Sääw?

Vid ÖSKs 100-årsbankett sprang Dixie Eriksson med fotograf runt bland borden och intervjuade allehanda ÖSK-legendarer till festdeltagarnas stora förtjusning. Handbollens Roland Mattson, Rune Lindqvist och Björn "Lurch" Andersson, fotbollens Alvar Andersson och Arnor Gudjohnsen samt bandygiganterna Lars-Ove Sjödin och Hasse Nordin fick berätta om sina ÖSK-år och inkassera festdeltagarnas applåder.

Men till den störste ÖSK-aren av dem alla- Olle Sääw- nådde aldrig Dixie fram. Varför?

Hasse Nordin och Lars-Ove Sjödin får ursäkta, men det är Olle Sääw som är ÖSK-bandyns fixstjärna framför alla andra. Dessutom spelade Olle 353 fotbollsmatcher, varav 155 allsvenska, för klubben. Utan att ha tillgång till statistiken tvivlar jag på den uppgift som Dixie framförde att Hasse Nordin är den som spelat flest seriematcher för ÖSK, bandy- och fotbollsmatcher tillsammantaget. Den uppgiften skulle jag väldigt gärna vilja få bekräftad.

Alvar Andersson presenterades som den ende kvarvarande i ÖSKs allra första allsvenska fotbollslag. Alvar spelade i premiärmatchen mot IFK Norrköping, men redan från den tredje matchen, 3-3 mot Malmö FF borta fanns Olle Sääw med i laget. Olle var dessutom, i motsats till Alvar Andersson, med i det lag som med framgång klarade det allsvenska kvalet mot Surahammar våren 1946.

Olle Sääw var bankettens mest meriterade ÖSK-are, utan all konkurrens. Näst Orvar Bergmark är Olle Sääw den störste ÖSK-aren alla kategorier.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida