måndag 27 oktober 2008

Klass- och rekordmatcher på Ullevi

För ett antal år sedan tog Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker på sig det till synes omöjliga uppdraget att utse Allsvenskans bästa match genom alla tider. Utan att det framgick efter vilka kriterier man gjorde urvalet redovisde man resultatet i medlemstidningen SFS-Bolletinen. Segrande match, ansåg man, spelades på Nya Ullevi den 17 augusti 1961 mellan IFK Göteborg och IF Elfsborg. Matchen spelades inför 41.948 åskådare i den 13:e spelomgången och slutade 5-5. Mycket talar väl för att det var målrikedomen som vägde tyngst i valet mellan ett antal nominerade matcher, av vilka ÖSK faktiskt figurerade i en, nämligen i en segermatch borta mot Malmö FF. Den matchen slutde 4-2 till ÖSK .

Jag kom att tänka på den här rankingen när jag igår såg en ny match mellan de två stora, IFK Göteborg och IF Elfsborg. Kan mycket väl tänka mig att om SFS-Bolletinen skulle redovisa en ny ranking av Allsvenskans bästa match genom alla tider, kan gårdagens match vinna. Visserligen blev det inte lika många mål som i målorgien 1961- men vilka mål! Och vilket spel som föregick flera av de vackra målen! Att det under alla omständigheter var årets bästa allsvenska match är ställt utom allt tvivel. Det känns bra att erinra sig att vårt ÖSK bara för några veckor sedan besegrade både Göteborg och Elfsborg hemma på Behrn Arena - med klara siffror och efter viss utspelning dessutom.

Om vi återgår till Allsvenskan 1961 blev till slut Elfsborg guldlag och Göteborg lilla-silver-lag. ÖSK blev bronsmedaljörer på 4:e-platsen. I den 20:e omgången inträffade det anmärkningsvärda att ÖSK besegrade IFK Göteborg på bortagräs med hela 6-2. Det sas att den närkingska urladdningen hade sin grund i att lagledningen lovat laget en 12-dagarstripp till Kanarieöarna med fruar och flickvänner vid seger. Hur det blev med den segerpremien vet kanske någon annan bättre än jag. Det var i den efterföljande hemmamatchen mot Degerfors som det för eviga tider gällande publikrekordet sattes, 20066.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida