ÖSK-toppen 6
Det var AIK:s och svenska landslagets store lille vänsterinner Henry "Garvis" Carlsson som myntade begreppet "raka spåret" inom fotbollen. Det var hans modell för att sig fram till målschans och målskytte. Den närmaste vägen - raka spåret. Garvis har inte bara fått ge sitt smeknamn - Garvis- till många smågrabbar landet runt, hans raka-spåret-filosofi har fått många efterföljare. En av dessa demonstrerade sin förmåga den 1 maj 1952 på Eyravallen i Örebro
I en från premiäromgånge uppskjuten match mötte ÖSK IFK Göteborg på Eyravallen den 1 maj 1952. Trots kylan- för det var en särdeles kylig vår det året- hade över 8000 personer samlats på åskådarplats för att se matchen. Det var visserligen inte Yngve Brodds premiärmatch för ÖSK, men intresset för den lille västgöten var stort, särskilt som han hamnat i Örebro sedan just IFK Göteborg tackat nej till hans tjänster. Och Yngve Brodd gjorde ingen besviken, utom möjligen Göteborgs talangscouter. I den 20:e matchminuten fick han i vänsterinnerläge en fin passning från Gösta Lindh ( tror jag/inte säker). Bollmottagande i hög fart men fortfarande 20-25 meter kvar fram till göteborgsmålet. I fortsatt hög fart med aggressiva motståndarförsvarare i hasorna och nästan axel mot axel och med bollen klistad vid foten nådde han genom raka spårets filosofi fram till avslutsläge. Och vilket avslut sen! Bollen satt med minimalt avstånd till såväl stolpe som ribba klistrad uppe i Henry Anderssons högra kryss.
Yngve Brodd gjorde ytterligare ett mål i matchen och ÖSK vann till slut med hela 4-0. Halvåret innan hade Göteborg med i stort sett samma lag vunnit på hemmaplan mot ÖSK med 8-1. ÖSKs största allsvenska nederlag någonsin. Fortfarande. Tala om revanch! Det var Yngve Brodds mål som framförallt satte sin prägel på matchen och bäddade för storsegern. En liknande raka-spåret- aktion hade i dagens läge förmodligen stoppats av en tröjdragning ( strategisk varning) eller en skickligt utförd glidtackling. Men vid den tidpunkten var tröjdragning inte uppfunnen som försvarmetod och det var bara Helsingborgs Gerhard Andersson som kunde konsten att glidtackla.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida