tisdag 21 oktober 2008

ÖSK-toppen 8

Det är väl ganska naturligt att silveråret 1994 får bidra med flest "toppar" på min lista. Jag har tidigare berättat om Miroslaw Kubisztals magnifika volleymål mot IFK Göteborg detta succéår. ( Läste att Kuba själv hade med detta mål som sitt främsta minne). I det fallet var det landslagsmålvakten Thomas Ravelli, med hjältglorian kvar på huvudet efter succén i USA-VM, som fick kröka rygg för en ÖSK-ares skicklighet. Samma år var det en blivande landslagsmålvakt som fick känna på hur ÖSK-stålet biter.

Med en medaljplats i sikte hade ÖSK att ta emot AIK hemma på Eyravallen. Inför matchen den 20 augusti 1994 stod ÖSK och AIK på samma poäng, 29. ÖSK fick bästa tänkbara öppning när Kuba redan efter fyra minuter överlistade blivande landslagsmålvakten Magnus Hedman. Länge såg det ut som om det målet skulle bli matchens enda, men AIKs forscering i slutet av matchen var mäktig. Det var då som Mattias Jonsson visade den obändiga vilja och härliga optimism enligt konceptet "ingenting är omöjligt" som var kumlagrabbens signum. I 90:e matchminuten hade AIK inkast vid egen höger hörnflagga. Kastare Gary Sundgren förstod att snabbast möjliga sätt att förpassa bollen upp till i närheten av ÖSKs mål var att kasta till egen målvakt. Meningen var att målvakten med en mäktig utspark skulle starta ett sista desperat försök att kvittera ÖSKs ledning. Till saken hör att vid den tiden var det tillåtet för målvakten att ta upp inkast från egen spelare med händerna. Det var väl också vad Magnus Hedman skulle ha gjort om inte Mattias Jonsson kommit emellan. På den tid som bollen seglade mellan kastare Sundgren och målvakt Hedman såg obändigt optimistiske Jonsson chansen att bryta bollbanan. Jonsson hann precis fram för att med en retlig lyra knoppa bollen förbi en totalförvånad Hedman.

Mattias Jonssons mål mot AIK 1994 kommer inte med på min topplista av skönhetskäl. Det har gjorts mängder av vackrare mål, men jag tror inget som mer än detta varit resultatet av en enorm vilja och obotlig optimism. Mattias Jonsson gjorde det här året ytterligare 13 mål, trots att han de flesta matcherna bara var inhoppare. Undrar förresten om någon någonsin gjort så många allsvenska mål på så kort speltid som Mattias Jonsson gjorde 1994. Något för Sveriges Fotbollshistriker ocg Statistiker att lägga ner litet forskarmöda på

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida