fredag 17 oktober 2008

ÖSK-toppen 5

Vad lämpligt att presentera "ÖSK-toppen 5" när huvudpersonen själv finns på plats i Örebro för att fira klubbens 100 åriga historia, av vilka han själv förgyllt 6 med sin fotbollskonst. MiroslawKubisztal, fortsättningsvis bara Kuba, blev trots att han bara förgyllde Allsvenskan under 6 år 1990-talets näst bäste målskytt. Bara Östers Hasse Eklund överträffade Kubas 58 mål, men då med hjälp av betydligt fler matcher. Många av Kubas mål hade kvalitéer som kvalificerade för plats på min lista, men ett av dem glimmade allra klarast.



1994 kämpade ÖSK om det allsvenska guldet med främst IFK Göteborg. Den första av dem spelade i Örebro och slutade 2-2 efter att ex-öskaren Magnus Ehrlingm,ark kvitterat för Blåvitt i slutminuten.

Returmatchen på Ullevi beskrevs med all rätt som det årets bästa allsvenska fight. Inte minst de två målen- det blev 1-1 - hade guldglans. Efter en halvtimmas spel tog ÖSK ledning efter en magnifik fullträff av Kuba. På ett inlägg från vänster gick bollen över alla försvarande göteborgare mot det bortre högra hörnet av straffområdet. Där fanns Kuba som på volley, med sträckt vrist, med enorm precision satte bollen i Thomas Ravellis bortre kryss. Ett enormt vackert mål, som tyvärr inte fick bli segermål. IFK Göteborgs Mikael Martinsson kvitterade nämligen med ett volleymål av nästan samma klass som Kubas.
Därmed kunde "årets match" också tillskrivas "årets mål", varav det ena gjorde av Miroslaw "Kuba" Kubisztal.

Dagen till ära presenterar Nerikes Allehanda Kuba som en av två anfallare i "Århundradets ÖSK-elva" - utsedd av tidningens läsare. Välkommen till Örebro, Kuba!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida