tisdag 12 maj 2009

Vikten av att ge Delegaten den färskaste bullen

ÖSK har för närvarande en mittenplats i den allsvenska tabellen och har som målsättning att vara "topp 5" när serien är slut. I den allsvenska "Fair Play"-ligan ligger dock laget på en föga hedrande sistaplats, totalt isolerad dessutom. Från lag nummer 1, Kalmar FF, till lag nummer 15, Djurgården är skillnaden närmast försumbar. Mellan lag nummer 15 och ÖSK på 16:e och sista plats är skillnaden markant. Skulle tro att ÖSK-arna under resterande 22 matcher behöver uppträda som snövita änglar för att avancera en eller annan plats i den ligan.



För att ni rätt ska kunna värdera det här, för en ÖSK-are nedslående, resultatet vill jag ge er litet bakgrundsinformation.



1. Vem eller vilka är det som bedömer lagen efter måttstocken "Fair Play?

Svar: En för varje match av Svenska Fotbollförbundet utsedd Matchdelegat (matchkontrollant) samt matchens huvuddomare. Vilka kompetenskrav som ställs på en Matchdelegat är för mig okänt



2. Efter vilka kriterier bedöms ett lags Fair Play-status?
Svar: Matchdelegaten och huvuddomaren i skön förening har efter varje match att ta ställning till och poängsätta följande:

A. Röda och gula kort
B. Positivt spel (högt tempo, anfallsvilja, snabb igångsättning av spel etc)
C. Respekt för motståndaren
D. Lagfunktionärernas uppträdande
E. Publikens uppträdande

Poängsättningen är till outgrundlighet komplicerad, men i princip utgår man från en grundpoäng som minskas resp. ökas beroende på matchdelegatens/domaren bedömning av ovannämda fem punkter.

Hur har då ÖSK kunnat få en fullständigt isolerad jumboplats när det gäller Fair Play?

Har ÖSK fått överlägset flest röda och gula kort (utvisningar/varningar)?. Har laget spelat exceptionellt snålt och publikovänligt eller har Sixten Boström, Rickard Nilsson och Arvi Taaler visat osportsliga tendenser som lagfunktionärer? Har "Kubanerna" och övrig publik på Behrn Arena uppträtt särdeles osportsligt?

Låt mig bena upp begreppen! Först som sist; den Fair Play-liga jag dissekrerar och penetrerar är den av Svenska Fotbollförbundet redovisade efter sju omgångar ( före matchen mot Hammarby).

Så har ser gula-kort-listan ut:

17 Djurgården
16 AIK
15 Hammarby
15 ÖSK
14 Elfsborg
14 Häcken
13 Malmö
13 Halmstad
12 Göteborg
10 Brommapojkarna
10 Gais
9 Trelleborg
9 Helsingborg
9 Örgryte
8 Kalmar
8 Gefle

Visserligen har ÖSK här en "topplacering" men överträffas ändå av t ex AIK. AIK har inte bara flest varningar utan också flest varnade spelare. Hela 13 varnade spelare är en prestation i sig, hela laget plus två på bänken. ÖSK har koncentrerat sina 15 varningar till bara åtta spelare. Trots denna mängd varningar och varnade spelare har AIK en tredjeplats i Fair Play-ligan, så laget måste ha fått kompensation för detta genom skyhöga delegat/domarepoäng när det gäller sportsligt uppträdande av spelare, funktionärer och publik.

Eftersom en enig kritikerkår har varit rörande överens om att Sixten Boströms ÖSK numera har en spelidé som i allt väsentligt präglas av positiv och anfallsinriktad fotboll även om målfabrikationen varit snål så kan den nedslående sistaplaceringen i Fair Play-ligan inte förklaras med annat än att

laget visat bristande respekt för motståndarna

Sixten Boström och hans kamrater i lagledningen uppträtt synnerligen osportsligt från sin bänkposition

publiken på Behrn Arena uppträtt på ett ovärdigt sätt eller att "Kubanerna" på bortamatcherna visat prov på eländig supporterkultur.

Jag har via TV-mediet sett ÖSKs samtliga matcher hittills och kan inte erinra mig några bildmässiga bevis på någon form av osportslighet i någon av dessa tre avseenden. Möjligtvis en ovanligt högljudd och arg Sixten Boström vid matchen i Gävle, men det var en ilska som riktades mot det egna laget.

Jag frågar mig hur väl och respektfullt ÖSK tar emot den mäktige Matchdelegaten på Behrn Arena. Han får väl den bästa sittplatsen och den mest nygräddade bullen till kaffet? Det är han värd, eller rättare sagt, det kan ge avtryck i Fair Play-ligan.

Nerikes Allehanda ställde frågan om ÖSK särbehandlas i disciplinärenden. Detta apropå Nordin Gerzics avstängning i två matcher. Det straffet var nog ganska normalt och okontroversiellt, men ÖSKs sistaplats i Fair Play-ligan är svårare att förklara. Vad har matchdelegaterna emot ÖSK? Dags att ställa den frågan, Nerikes Allehanda !

Slutligen vill jag redovisa ställningen i Fair Play-ligan efter 7 omgångar. Vad poängtalen exakt står för kan jag inte förklara utom att det är bäst med höga poäng.

7, 821 Kalmar FF
7, 745 Halmstads BK
7, 714 AIK
7, 679 Gais
7, 679 Malmö FF
7, 679 Örgryte IS
7, 643 IF Elfsborg
7, 643 Helsingborgs IF
7, 571 Gefle IF
7, 500 BK Häcken
7, 495 Trelleborgs FF
7, 393 IFK Göteborg
7, 393 Hammarby IF
7, 362 Brommapojkarna
7, 357 Djurgården
7, 071 Örebro SK

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida