fredag 17 april 2009

En jöns till publiktippare

Så är man nere på jorden igen. "Experten på allsvenska publiksiffror" har visat sig vara en nolla. En jöns. Jag tippade visserligen att den tredje omgången skulle bli den hittills publiksvagaste, men inte så till den milda grad som fallet blev. Tippade 79.000 blev ynkliga 58.000. En tipsmiss på 27%. På samtliga åtta arenor kom betydligt färre åskådare än jag räknat med. Det allsvenska publiksnittet som efter två omgångar tangerade 11.000-nivån är nu nere under 10.000.



Malmö FF, AIK och Helsingborg i toppen av Allsvenskan är naturligtvis bra för fotbollsintresset. Det är tre säkra publiklag Betydligt sämre är det att publika katastroflag som Gefle, Brommapojkarna, Trelleborg och Häcken har sportsliga framgångar. Dom klubbarna ska naturligtvis ha beröm för sitt spel, men för det allsvenska publikintresset är det mycket negativt.



Och vart ska Örgrytes publiksnitt till slut hamna om laget fortsätter att underprestera. Skulle tro att lagets stampublik, den som kommer oavsett det sportsliga resultatet, ligger snarare under än över 1000.

Övermåttan sorgligt för en klubb som har det allsvenska årsrekordet när det gäller hemmapublik. År1959, under Agne Simonssons och Gunnar Grens tid, kom i snitt över 25.000 åskådare till de 11 hemmamatcherna.



I Skåne snor Malmö FF och Helsingborg allt publikintresse. Bara en och annan påg och däja, (heter den kvinnliga motsvarigheten så?) styr stegen till blåsiga Vångavallen i Trelleborg. När ska människorna i den stan inse att de inte bara har ett färjeläge utan att de också har ett mycket bra fotbollslag inom stans hank och stör. Ett lag som numera också av allt att döma spelar en attraktiv fotboll?



Ska jag vara stolt över någonting i mina publikprognoser så är det att ordningsföljden blev den rätta med AIK-Malmö FF i topp och Trelleborg-GAIS i botten. De sex matcherna däremellan hamnade alla rätt, om än med andra publiksiffror än de tippade.



Eftersom fjärde omgången redan står för dörren får jag väl ge er publiksiffrorna, så som de borde komma att se ut:

17.000 Göteborg-Örgryte
17.000 Hammarby-Djurgården
15.000 Malmö-Trelleborg
9.000 ÖSK-Helsingborg
5.000 Kalmar-Halmstad
5.000 Gefle-Elfsborg
5.000 Gais-Häcken
4.000 BP-AIK

Summa 77.000 i en omgång med fem derbymatcher.



0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida