torsdag 16 april 2009

Fahlanders morot

Örebro Ishockeyklubbs ordförande Mikael Fahlander tackar Asplöven för hjälpen genom att bjuda lagets alla femmor och ledare på skidsemester. Ur egen plånbok dessutom. I en tidningsíntervju efter förlusten i Tingsryd och då det stod klart att ÖHK behövde ha hjälp av Asplöven för att klara seriesegern och avancemanget, sa Fahlander att han nog "skulle se till att Asplöven blev motiverade". Underförstått motiverade att ge allt i den för Asplöven totalt ointressanta slutmatchen mot Tingsryd.



Allehandajournalisten Henrik Brändh underlät i intervjun att ställa den självklara följdfrågan hur den motiveringshöjande påverkan skulle gå till. En kollega till Brändh ställde dagen efter den följdfråga som Brändh glömde, men nöjde sig med Fahlanders besked att han naturligtvis inte skulle ta någon kontakt med Asplöven för matchen.

Men snälla Mikael Fahlander, för att en morot skall fungera som just morot, måste den presenteras före den arbetsinsats som skall påverkas. Nu verkar det ändå som om Asplövens spelare anade att fjärran Fahlander hade någonting i bakfickan eller möjligtvis i plånboken. För som Tingsryds spelare och ledare uttryckte det, " vi har aldrig sett så stor glädje hos ett lag som kommer näst sist i en kvalserie".

Om, till exempel, framkomligheten i stockholmstrafiken ska försvåras så gäller det att "morotisera" de som ska genomföra strulet innan en buss med hockeyspelare slinker igenom. Detta nämner jag naturligtvis bara som exempel på hur fel det kan bli.

Nog tog Fahlander en stor risk när han inte presenterade sin avsikt att bjuda på skidsemester före matchen, men nu gick det ju vägen ändå. Nu får Tingsryd fundera över vad annat som motiverade Asplövens spelare till stordåd trots att de inte hade en aning om den bonus, utöver nästsistaplatsen, som väntade efter slutsignalen.

Vad är det för likheter mellan morötter och mutor? Jo, båda måste presenteras före för att ha någon effekt. Skillnaderna är däremot, precis som Fahlander säger, jättestora. Det tycks inte Tingryd förstå, eftersom de lämnat in en protestskrivelse till Svensk Ishockey. De borde istället harangera Mikael Fahlander för sportsligheten att inte störa Asplöven före matchen.

Fotnot: Morotisera = presentera en belöning

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida