tisdag 21 april 2009

När fotbollen tog trafikljusen till hjälp

HIF-försvararen Joel Ekstrands utvisning var en s k målchansutvisning. Sådan utvisning kan dömas för förseelse såväl utanför som inom straffomådet, d v s frispark plus utvisning alternativt straffspark plus utvisning. Ett kriterinum för att utvisning skall dömas är att förseelsen sker för att avstyra ett friläge. Enligt den regeln var domarens beslut varken svårt eller kontroversiellt. Regeln bör dock ändras, tycker jag, såtillvida att det bör räcka med straffspark vid förseelse inom straffområdet.

Det röda kortet kortet kom upp utan några mer omfattande protester från vare sig syndbocken Ekstrand eller hans lagkamrater. Jag kommer inte på rak hand ihåg när regeln om målchansutvisning kom till, i början hette den för övrig "frilägesutvisning". En frilägesutvisning gav inget ytterligare straff, till exempel avstängning i en eller flera matcher, utan bara utvisning från planen i den aktuella matchen. Om samma regler gäller för "målchansutvisning" vet jag i skrivande stund inte. Jag hoppas Ekstrand får vara med redan i nästa match.

Genom den förträffliga fotbollstidningen Bolletinen, utgiven av Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker läser jag att systemet med gula och röda kort infördes inför VM-turneringen i Mexico 1970. Idéknäckare var som sig bör en engelsman. Hans namn var Kenneth George Aston och var en aktad och skicklig domare. Efter VM-turnering i England ingick han i en expertgrupp som hade till uppgift att bringa ordning i varnings- och utvisningsdjungeln. Den frågan hade aktualiserats av att det rådde oenighet om huruvida engelska stjärnan Jack Charlton tilldelats en varning eller ej. Om detta hade en matchdomare och Charlton olika mening.

På hemväg i sin bil från ett möte i den gruppen fick Aston sin idé genom de många trafikljusen i Londons centrum. Gult ljus = varning men du får fortsätta framåt, rött ljus = tvärstopp. Så var leken med de gula och röda korten uppfunnen.

Förste svensk att få ett gult kort att nosa på var Landskronas Claes Cronqvist, vid VM i Mexico. Det blev ytterligare många sådana för Claes att studera under sin karriär. Utan att ha statistiken tillhands vet jag att Cronqvist är en av de mest varnade och utvisade i svensk elitfotbolls historia. I de ligan har ÖSKs försvarsklippa på 1960-70-talen Olle "Totten" Gustavsson inte en chans.

Olycklige Joel Ekstrand har bara dragit på sig en varning totalt under allsvenskans tre första omgångar.

Titta gärna in på www.bolletinen.se






0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida