söndag 13 september 2009

Obamas hårda kamp

President Obama går för närvarande en hård kamp för att få igenom en sjukförsäkringsreform - en allmän sjukförsäkring administrerad av staten och finansierad med skattemedel. Den kampen för han för 47.000.000 av sina medborgare som står utanför det sjukförsäkringssystem som idag finansieras privat eller av arbetsgivare. Samtidigt kablas via media ut att landets fattiga inte på tio år varit fler än nu. De som anses leva i fattigdom i USA har inkomster på mindre än 80.000 kronor per år.

40.000 000 människor anses leva i fattigdom i USA, vilket motsvarar drygt 13% av befolkningen. I Sverige är motsvarande fattigdomstal 6 %. Det är då att märka att Sveriges mått på fattigdom är löner upp till max 100.000 kronor. Det är lätt och formodligen korrekt att dra slutsatsen att de 40.000.000 fattiga i USA är överrepresenterade i gruppen utan sjukförsäkring.

En comebackande folkpartist i Örebro påstår med en åsnas envishet att om Sverige vore en delstat i USA, skulle Sverige var den fattigaste av dem alla. Förklara den analysen den som kan!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida