måndag 5 oktober 2009

14 GAIS-poäng med okvalificerad spelare

Göteborgs Atlet-& Idrottssällskap - GAIS- hann spela nio matcher med en okvalificerad spelare i laget innan man själva upptäckte fadäsen. Eller rättare sagt, man hann spela sex matcher innan förhållandet uppmärksammades, enligt uppgift av spelaren själv när han av en tillfällighet studerade sitt pass. Trots vetskapen chansade man med att låta Wanderson fortsätta spela. Det gick bra mot Gefle, vinst med 4-0. Det gick bra mot Hammarby, vinst 2-1, men mot ÖSK, vinst med 3-0, slog det slint. ÖSK hade på några vägar fått kännedom om Wandersons dilemma - avsaknaden av uppehålls- och arbetstillstånd.

GAIS har i nuläget, innan Fotbollsförbundet sagt sitt om fallet, 30 inspelade poäng. Nästan hälften av poängskörden, 14, har man spelat till sig med en okvalificerad spelare i laget. Att Wanderson deltog i de sju första av dessa matcher kan bokföras på slarvkontot, man hade helt enkelt glömt bort att vidta åtgärder för att få hans arbetstillstånd förlängt. Betydligt allvarligare är att chansa med Wanderson i laget mot Hammarby och Örebro SK, trots att man förstod att det var ett grovt fusk, som skulle komma att bestraffas om det upptäcktes. ÖSK upptäckte det och gjorde vad man i det läget måste - man anmälde förhållandet till Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd.

Visst återstår frågor att ställa sig. Till exempel: när fick ÖSK klart för sig att Wanderson saknade arbetstillstånd? Visste man det före den 23 september då GAIS skulle möta Hammarby på Söderstadion? Borde man inte så fall ha uppmärksammat Hammarby på förhållandet med Wandersons brist på arbetstillstånd så att "Bajen" i tid kunnat inge sin anmmälan mot GAIS? Eller tyckte ÖSK att man själva skulle dra fördel av sin förvärvade vetskap och använda det först efter den egna matchen mot GAIS. Jag antar att Disciplinnämnden vill ha svar på sådana frågor innan man avger en dom i ärendet.

Hur som haver kan inte GAIS få behålla de tre poängen från matchen mot ÖSK. De poängen bör då i konsekvensens namn tilldömas ÖSK. Blir utslaget sådant tycker jag fortfarande att ÖSK sportsligt bör tacka nej till det tillskottet till poängskörden, hur lockande det än ter sig att på detta sätt haka på i medaljstriden. Att GAIS ska slippa undan med enbart ett bötesstraff förefaller inte troligt

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida