tisdag 15 september 2009

Överraska Nanne, Sixten!

Efter succématcherna mot Gefle och Hammarby har ÖSK nu att ta sig an de regerande svenska mästarna, Kalmar FF. Dessutom på bortaplan och till råga på allt utan Nordin Gerzic, som är avstängd. Jag måste säga att jag är orolig för hur ett ÖSK utan sin mest kreativa spelare ska komma att uppträda på Fredrikskans.

Inför matchen mot Hammarby kunde Sixten Boström välja uttagningsprincipen att "aldig ändra på ett vinnande lag". Nu gjorde han ändå en ändring såtillvida att Glen Holgersson fick lämna plats för Tommy Wirtanen. Däremot fick succétrion Nordback-Gerzic-Bedoya förnyat förtroende och Adriano förpassade tidigare givne Kim Olsen till bänken.

När laget till matchen mot Kalmar FF ska formeras måste dock det vinnande laget mot Hammarby förändras. Inte nog med att Gerzic inte finns att tillgå nu måste också Boström ta hänsyn till att petade Olsen inte behövde många minuter på síg för att demonstrera sin mål-farlighet.

Sixten Boström har under hela året visat stor uthållighet när det gäller spelsystemet 4-3-3, men visade i matchen mot Hammarby att han kan ändra när matchbilden så kräver. Men jag tror att han fortsatt kommer att formera laget enligt 4-3-3-systemet från start, vilket i så fall betyder att Adriano flyttas till bänken eller tar Porokaras plats till vänster i anfallet. Att Magnus Kihlberg blir den som tar Gerzics plats på mittfältes är givet.

Kalmars skicklige tränare Nanne Bergstrand har naturligtvis läst in Boströms 4-3-3-system och har motdragen klara. Han kan möjligen få ta sig en funderare på vilka som kommer att bemanna ÖSKs tremannaanfall, men han litar nog i övrigt på att Boström inte överger den spelmodell han hållit fast vid hela spelåret. Jag tar mig friheten att leka med tanken hur en 3-5-2-formation skulle sätta myror i huvudet på Nanne Bergstrand och hans mannar.

Ett ÖSK-lag enligt den modellen skulle kunna se ut så här:

Backlinje: Wirtanen- Wikström-Almebäck
Mittfält: Astwald -Nordback-Bedoya-Kihlberg-Porokara
Anfall: Adriano-Olsen

I en trebackslinje behövs snabbhet, det betinget klarar Wirtanen och Almebäck
På mitt femmannamittfält har Nordback och Kihlberg tydliga defensiva uppgift, precis som vanligt. Astwald och Porokara skall ha både offensiva och defensiva uppgift medan Bedoya helt får inrikta sig på offensiven. Med tanke på Porokaras sviktande form kan jag tänka mig Samuel Wowoah på finländarens plats.
Anfallsmässigt skall "boxen" vara Olsens revir medan Adriano i får ansvara för rörligheten.

Varför jag tror att något behöver göras för att mildra effekten av Gerzics frånvaro? Jo, en match tidigare i år har ÖSK fått klara sig utan Nordin. Hur det gick då? Jo, 0-2 mot Gefle och årets vemodigaste ÖSK-insats.


3 kommentarer:

Klockan 16 september 2009 kl. 15:31 , Blogger Benno Briljerar, Jan-Åke Nickar, Marko Markerar sa...

Ja du. Att komma med en trebackslinje till Kalmar för att möta det lag i allsvenskan som är bäst på att utnyttja instick och djupledslöpningar på ytorna bakom backlinjen, vore nog ett stort misstag. Men inte mig emot.

Själv har jag en grym resoekt för Boström och det han lyckats med i ÖSK. Och även för ÖSK som lät honom fortsätta trots mindre goda resultat i början av förra säsongen.

Tror på en bra och välspelad match där ÖSK:s backlinje spelar en avgörande roll. Bjuder de på ytor à la 3-5-2 så vinner KFF enkelt. Spelar Boström sina styrkor som han brukar blir det jämnt.

Lycka till / Benno Briljerar

 
Klockan 17 september 2009 kl. 01:02 , Blogger Bengt sa...

Möjligtvis innebär en trebackslinje att det blir lättare att ta sig fram på kanterna med ty åtföljande inlägg. Det blir alltså inte lättare att göra instick centralt. Och glöm inte att Astwald och Porokara/Wowoah får defensiva uppgifter för att försvåra framkomsten på kanterna.

 
Klockan 17 september 2009 kl. 06:24 , Blogger Oskar sa...

Mecka inte med den backlinje som fungerar. amen.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida