måndag 12 oktober 2009

Dysfunktionell krönika

Svensk fotboll är dysfunktionell. Det påstår fotbollsexperten Pelle Blohm i en krönika i Nerikes Allehanda publicerad i lördags. Dysfunktionell? Ja, ni har kanske hört det främmande ordet som beteckning på en kärnfamilj som inte riktigt fungerar som en kärnfamilj förväntas fungera. Till exempel. Pelle har också använt ordet för att visa hur den svenska fotbollsfamiljen fungerar i hans ögon.

Dysfunktionaliteten i den svenska fotbollsfamiljen speglas, enligt Pelle, allra bäst med det senaste exemplet; anmälan av fotbollsföreningen Gais tilll fotbollen disciplinnämnd för att klubben under en lång period spelat matcher i Allsvenskan med en spelare som inte ens haft rätt att vistas i landet.

Fotbollsfamiljen är, tycker Pelle, en familj där varje familjemedlem främst ser till sina egna intressen, man vakar med falkblick över övriga familjemedlemmars göranden och låtanden och drar sig inte för att "skvallra" på "syskon" för att vålla dessa skada och få egna fördelar.

Nu är det emellertid så att fotbollsfamiljen varken är eller ger sken av att vara en kärnfamilj. Tvärtom tävlar man med frenesi mot varandra om att vara bäst på den nivå i seriesystemet man hör hemma. Det man samlats kring i "den svenska fotbollsfamiljen" är att detta tävlande ska ske med justa medel och inom de ramar - regler- man tillsammans skapat. Sker överträdelser tar fotbollsfamiljens disciplinnämnd upp fallet och beslutar om lämpligt straff. Avsikten är att tävlandet ska ske på lika villkor, ingen ska kunna skaffa sig fördelar.

När denna disciplinämnd för några år sedan beslutade att straffa Örebro Sportklubb med degradering till en lägre serie ansågs klubben ha brutit mot den gemensamma regeln att inte köpa sig förstärkningar, exempelvis spelare, för pengar man inte förfogar över. Nu var väl i sanningens namn inte förbrukningen av klubbens kapital en följd av dyra spelarköp utan mera "allmän fattigdom".

Innan disciplinnämnden fattade sitt för ÖSK så ödesdigra beslut ställde man frågan till ÖSKs konkurrenter i föreningen SEF- Föreningen Svensk Elitfotboll- om det var rätt att ge ÖSK detta hårda straff. Svaret från ÖSK "syskon" blev, om inte ett rungande så dock ja. I detta unisona "ja" deltog den nu aktuella föreningen Gais.

När nu Gais anmälts- och friats- för försummelsen att spela med en icke godkänd spelare- enligt de gemensamt beslutade reglerna- tycker Pelle Blohm att det är en futtig anmälan mot en familjemedlem. Klubben har bara slarvat när det gäller en liten detalj och har rättframt inte ljugit om den situationen. Anser Pelle Blohm. Nåja, ljugit har man kanske inte gjort, men nog har man undanhållit sanningar. Pelle tror vidare att Gais, sedan man själva upptäckt att spelaren ifråga saknade uppehållstillstånd, hållit Svenska Fotbollförbundet a jour med ärendet. Med vetskap om spelarens status - utan arbets- och uppehållstillstånd- har alltså detta förbund tillåtit spelaren att delta i matcherna mot Hammarby och Örebro SK. Vad var det Rellingen sa?

Så visst kan Pelle Blohm ha rätt i att den svenska fotbollen är dysfunktionell. Men han bör ha klart för sig att familjebildningen inte är av modell kärnfamilj.





0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida