torsdag 8 oktober 2009

Gais´ "rövare" gick hem

Allsvenska klubben Gais slapp helt straff trots att klubben under flera månader låtit sig representeras av en spelare som saknat arbets- och uppehållstillstånd. Spelaren -Wanderson- kommer att polisanmälas av Migrationsverket för sitt brott, men hans klubb, som har att se till att man bara representeras av godkända spelare, slipper straff. 14 poäng har Gais spelat in med sin okvalificerade spelare i laget, hälften av lagets hela poängskörd i årets fotbolls-Allsvenska.

Wandersons arbets- och uppehållstillstånd upphörde att gälla i juli månad. Först den 19 september kom spelaren på att hans rätt att uppehålla sig i och arbeta i Sverige inte längre gällde. Ett otrevligt uppvaknande efter den värdefulla segern mot Gefle, 4-0, två dagar tidigare. En seger som med stor sannolikhet, det förstod man, skulle innebära förlust av poängen om Gefle IF fick kännedom om det hela. Klubben hjälpte i all hast Wanderson med ansökan om förlängt arbets- och uppehållstillstånd. Sannolikheten för att detta skulle godkännas av Migrationsverket var stor, men beskedet skulle varken Wanderson eller klubben hinna få innan de två kommande matcherna mot Hammarby den 23 september och mot Örebro SK den 28 september.

Men eftersom varken Gefle IF eller någon av de klubbar Gais mött sedan juli månad hade uppmärksammat Gais dilemma med Wanderson, beslöt man att "ta en rövare" och låta Wanderson spela i båda de matcherna. Risken ansågs försumbar att klubbens brott mot reglerna skulle uppenbaras och bestraffas. Därför kom ÖSKs anmälan mot Gais som ett dråpslag. "Rövaren" gick alltså inte hem- men straffet uteblev. Enligt Svenska Fotbollförbundets dom idag, torsdagen den 8 oktober 2009.

Frågan inställer sig om det inte var Gais smala lycka att det var just Örebro Sportklubb som var anmälare och den klubb som skulle dra poängnytta av en fällande dom mot Gais. Men man hade väl kunnat lösa det hela med poängavdrag för Gais utan att ge Örebro SK ett poängtillskott.

Gais har spelat nio allsvenska matcher med en spelare som inte ens har haft rätt att vistas i landet, man har under dessa nio matcher tagit 14 poäng, men man slipper straff trots att brottet uppdagats och anmälts. Vem kan ha något förtroende för Svenska Fotbollsförbundets regelsystem efter detta?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida