måndag 26 juli 2010

Lite ÖSK-Elfsborg-nostalgi

Det har då och då genom åren blivit målrikt då ÖSK och Elfsborg mötts i Allsvenskan. Det senaste resultatet lagen emellan, 3-3, är inte unikt utan en upprepning av resultatet lagen emellan 1961 då båda lagen för övrigt möttes som allsvenska nykomlingar. Lagens allsvenska facit det året blev för övrigt att IF Elfsborg tog guldet och ÖSK bronset. Sällan har två nyuppflyttade lag klarat det allsvenska premiäråret så bra som Elfborg och ÖSK gjorde 1961.

När det vid andra tillfällen blivit målrikt lagen emellan är det företrädesvis ÖSK som svarat för merparten av målen. 1962 vann ÖSK bortamötet på dåvarande Ryavallen med 4-3, och 1978 blev resultatet på Eyravallen 5-2 till svart/vitt, de två målrikaste matcherna lagen emellan för övrigt. Senast lagen möttes i Örebro blev det målsnålt värre, 0-1. sedan en offidestående elfsborgare tofflat in bollen bakom en överraskande passiv John Alvbåge. Målet godkändes helt korrekt av domaren eftersom passningen till den offsidestående elfsborgaren kom från - Magnus Kihlberg.

Andra anmärkningsvärt målrika matcher med ÖSK som ena part är 4-4 mot IFK Göteborg 1977 och kanske framförallt 4-4 mot Västra Frölunda 1995. I den senare matchen ledde ÖSK med 4-0 när mindre än en halvtimme återstod att spela. 4-0 var just det resultat ÖSK behövde för att gå upp i allsvensk ledning, vilket matchspeakern glatt informerade publiken om då Miro Kubisztal satte 4-0 i den 57:e matchminuten. När domaren blåste slutsignal hade V. Frölunda gjort 4 mål och säkert också gjort ett femte om matchen pågått i ytterligare några minuter.

Denna anmärkningvärda upphämtning är ändå inte allsvenskt rekord. När Sandvikens IF och Helsingborg möttes på Järnvallen i Sandviken 1959 gjorde Helsingborg 4-0 innan den första halvleken var slut. När hela matchen var slut stod det 5-4 till Sandviken. Upphämtningsrekordet står ändå AIK för, men då gällde det inte en allsvensk match utan en internationell match mellan ett förstärkt AIK och det engelska storlaget (vid den tiden) Charlton. Engelsmännen stod för stor fotbollsunderhållning och vann de första 70 minuterna av matchen med hela 7-1. Men till engelsmännens stora sorg och publikens glädje vann AIK de sista 20 minuterna av matchem med 6-0.

Målrekordet i allsvenskan emanerar från en match mellan Malmö FF och Jönköpings Södra IF från olympiaåret 1948. Publiken i den matchen fick se hela 12 mål, varav dock inte ett enda producerat av Jönköpings Södra. Den målrikaste matchen med ÖSK som ena part spelades ÖSKs allra första allsvenska år, 1946. På Ullevi vann IFK Göteborg med 8-2 efter 3 mål av Gunnar Green, av många ansedd som Sveriges bäste fotbollsspelare någonsin.

Avslutningsvis vill jag nämna ytterligare en allsvensk match med målfeststuk. När IFK Göteborg och Elfsborg möttes på Nya Ullevi 1961 blev det en match som den fantastiska statistikblaskan SFS-Bolletinen långt senare utsåg till den bästa allsvenska matchen någonsin. Resultatet blev 5-5, så det är knappast troligt att SFS-Bolletinen fick stöd av de båda lagens tränare i sitt val.

Allt jag i korthet ville säga är att ÖSK i kväll möter IF Elfsborg på Behrn Arena.