tisdag 31 augusti 2010

Höst/ vår enda lösningen

Det blev i vanlig ordning tvärstopp för de svenska lagen i de europeiska cuperna. I lika vanlig ordning startade diskussionerna hur få till stånd en annan tingens ordning, d v s större svensk konkurrenskraft. Eftersom det samtidigt har varit djup nedgång på publiktillströmningen till de allsvenska arenorna har man - i första hand inom intresseorganisationen Svensk Elitfotboll (SEF)- diskuterat de två problemområdena som om de hade ett klart samband och att man tror det finns en gemensam lösning. Det är ett feltänk!

När det gäller de svaga svenska insatserna i europacupspelet är problemet att vi aldrig ställer upp med de för tillfället bästa lagen, utan med de lag som var bäst året innan.

Detta förhållande är en effekt av att vi i Sverige avgör seriespelet vår/höst, d v s vi startar och avslutar seriepelet inom samma år. Så har det varit sedan slutet av 1950-talet. Det lag som vinner Allsvenskan och därmed kvalificerar sig för spel ute i Europa går in i cupspelet först nästan ett år senare. Konkurrerande länder startar sitt seriespel på hösten och avslutar detsamma maj/juni året därpå. Det nykorade mästarlaget där går in i europacupspelet bara några månader senare. Ska de som avgör svensk fotbolls öden och äventyr ge de svenska lagen optimal chans att lyckas, måste man ge dom samma förutsättningar som sina europeiska konkurrenter, d v s att man får gå in i cupspelet när man är som bäst, d v s det år man erövrat mästartiteln. Någon annan närliggande lösning än övergång till spel höst/vår står inte till buds.

AIK blev svenska mästare i början av november 2009. Nio månader senare startade man det cupspel man kvlificerat sig för med ett lag som inte på något vis kunde mäta sig i slagstyrka med det lag som blev svenska mästare året innan. I stället för att ställa upp med Sveriges bästa lag, som vid cupstarten var Helsingborgs IF eller Malmö FF, representerades Sverige av ett lag, AIK, som kämpar i botten av den allsvenska tabellen.

Naturligtvis ska Sverige representeras av det svenska mästarlaget, men det ska då var ett nypromoverat mästarlag. Inte en blek kopia av ett 1 år gammalt mästarlag.

Det bästa sättet att få till stånd svenska fotbollsframgångar i de europeiska cuperna igen - som IFK Göteborgs UEFA-cupvinst 1982- är en omläggning av spelåret till höst/vår. Jag vill återkomma till hur jag ser på förslaget att ändra allsvenskans numerär som ett medel att stärka svensk fotboll

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida