torsdag 14 juli 2011

När guldfrossan angrep ÖSK

I den allsvenska maratontabellen - allsvenskan genom tiderna- ligger Örebro SK på 11e plats. Av de 13 första lagen i tabellen är det bara ÖSK som aldrig tagit guldet, d v s blivit svenska mästare. Även två lag, Kalmar och Åtvidaberg, som ligger efter ÖSK i maratontabellen, har varit guldlag. Många trodde att ÖSK i år skulle radera ut den försmädliga nollan i guldkolumnen, men som alla vet är den chansen redan förbrukad redan när halva serien spelats.

Syndromet med plötslig formförsämring och genanta förluster när guldchansen varit uppenbar har dock, precis som i år, varit ständigt återkommande. Närmast ett förverkligande av gulddrömmen var laget 1994. När 21 av 26 omgångar var spelade låg ÖSK , tillsammans med Malmö FF, i topp med 42 poäng. Poängen sämre var IFK Göteborg. Ett uppenbart guldläge eftersom laget dessutom ansågs ha det gynnsammaste restprogrammet, bara lag från den nedre halvan av tabellen, varav tre lag som var givna avstigningskandidater, Hammarby, Häcken och Landskrona. Ett ÖSK-lag med uppenbar guldfrossa förlorade hemmamatchen mot Hammarby med 2-4 och nådde bara 1-1 mot, vid den tiden, ett väldigt mediokert Häcken och drömmen om guld förblev bara en dröm. Slutresultatet blev det stora silvret, trots allt höjdpunkten i klubbens fotbollshistoria.

Till er som misströstar efter den trist långa förlustraden i årets serie vill jag påminna om att ÖSK hade en liknande formsvacka silveråret 1994. Från omgång 10 till omgång 14 föll laget från 1:a till 7:e plats efter följande matchserie: Malmö -ÖSK 3-2, Halmstad -ÖSK 3-1, ÖSK-Öster 1-2, Norrköping-ÖSK 2-2 och ÖSK-Halmstad 3-3.

ÖSK-silvret, som borde blivit guld, var en överraskning för experterna. Man pratade inte om ÖSK som en guldasperant som i år. Däremot förde bidriften 1994 med sig att experterna gav ÖSK vissa guldchanser både 1995 och 1996. Det blev till slut "bara" 5:e-platser båda de åren. 1995 var problemet en bedrövlig bortastatistik ( sämst av alla det året) och 1996 en osannolikt dålig säsongsstart ( ÖSK låg sist efter 11 omgångar med 8 inspelade poäng)

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida