tisdag 29 mars 2011

ÖSK plantskola för ledare

Visste du att ÖSK-spelare som "lagt skorna på hyllan" och tillsammans spelat över 1000 allsvenska matcher för klubben fortfarande är verksamma inom klubbens organisation? Och att ÖSK är suveränt bäst i Allsvenskan att ta tillvara de aktivas ledaregenskaper efter karriärens slut.
*
På styrelsenivå i ÖSK Elitfotboll AB återfinns Mikael Steen (259) och Lars Larsen (73). Siffrorna anger antal allsvenska matcher i ÖSK-dress. (gäller även i den fortsatta redovisningen) Klubbens sportchef är Lennart Sjögren (88) som till sin assistens och med ansvar för spelarköp/spelarförsäljning har gamle lagkompisen Magnus Sköldmark (164). I klubbens Seniorråd återfinns Olle "Totten" Gustavsson (157), under många år också fotbollslagets massör och med funktion som brobyggare mellan generationerna i de aktiva leden. Allsvensk rutin, om än inte förvärvad i ÖSK-dress, har mannen med ansvar bl a för matcharrangemangen på Behrn Arena, Marino Rahmberg. I Sixten Boströms tränarteam återfinns Anders Karlsson ( 294) och Thomas Andersson (312) i betydelsefulla specialfunktioner.
*
Överhuvudtaget verkar aktivt spel i ÖSK vara en bra skola för fortsatt arbete som ledare, antingen inom den egna föreningen eller externt. Det främsta exemplet är Orvar Bergmark, som gick direkt från aktivt spel i ÖSK (147) och landslag till förbundskapten för vårt stolta fotbollslandslag. Orvar har för övrigt också varit huvudtränare i ÖSK och är föreningens främste företrädare, alla kategorier, genom alla tider.
*
Ett annat anmärkningsvärt exempel är Sven "Dala" Dahlkvist, som efter den aktiva karrären i ÖSK, som blev 79 matcher lång, blev såväl klubbdirektör som tränare.
*
Hasse Borg hann göra 77 allsvenska matcher för ÖSK innan han försvann till Skåne där han under många år var Malmö FFs starke man i ledarstaben.
*
Magnus Erlingmark(88) är numera "boss" i elitfotbollsspelarnas fackförening, Pelle Blohm (67) populär och väletablerad som expert i TV-sammanhang.
*
Kenneth Karlsson (143) den lille snabbe backen under det framgångrika 1960-talet, var under det ännu mer framgångsrika 1990-talet både styrelsemedlem och styrelseordförande. Förutom de många allsvenska matcherna enlig ovan spelade "Kette" en enda match i div. 2
*
Lasse Zetterlund (193) var under några år tränare i ÖSK Ungdom och Sven-Gunnar Larsson (273) målvaktstränare under Rolf Zetterlunds tid som huvudtränare.
*
Urban Hammar har visserligen inga allsvenska matcher på meritlistan, men ett stort antal matcher i andradivisionen. Hans dokumenterade skicklighet som instruktör utnyttjas numera av Svenska Fotbollförbundet.
*
Benny Lennartsson (110) har under VM- och EM-år spionerat på konkurrerande landslag för Svenska Fotbollförbundets räkning.
*
Thomas Nordahl, ÖSK allsvenske skyttekung, har märkligt nog aldrig haft någon ledarfunktion i klubben, men har gjort ÖSK stora PR-tjänster i sin roll som expertkommentator i SVT.
*
Listan kan säkert göras ännu längre. Vill slutligen bara välkomna en ÖSK-hjälte tillbaka till stan - Mikael Fahlén. Mikael spelade en avgörande roll då klubben vann div.2 1988 och kvalificerade sig för allsvenskt spel. Han är numera tränare för stans allsvenska damlag KIF Örebro. Så visst är ÖSK värd allt beröm för sitt sätt att ta hand om sina spelare, både under och efter karriären.

1 kommentarer:

Klockan 30 mars 2011 kl. 03:34 , Blogger Oskar sa...

Kul sammaställning av de gamla hjältarna i sina fortsatta funktioner. Spännande att se vilka som vi kan få se inom ÖSK ifrån dagens trupp. Wikström och Nordback har ju karriärer på rull redan. Kihlen däremot har ingen utbildning och borde snart stå till förfogande. Samuel Wowoah kanske är en annan kandidate. Båda profissionella spelare med bred erfarenhet. Patrik Antonnen får väl börja spela poker på heltid.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida