lördag 21 januari 2012

Bolletinen - en pärla för vänner av fotbollsstatistik

Jag är medlem -en av över 600- i föreningen Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker. Om förening har ambitionen att rekrytera flera medlemmar, ska man nog tänka sig att genomföra en namnändring till något mer säljande och intresseväckande. Jag säger detta för att jag tycker att föreningen är värd betydligt fler medlemmar. Medlemsskapet innebär nämligen att man fyra gånger per år erhåller medlemstidningen Bolletinen, som inte har sin like när det gäller svensk fotbollsstatistik.

Tidningen presenterar fotbollsstatistik och - fakta i en aldrig sinande mängd. Låt mig som exempel presentera något av vad nr 4/2011 har att erbjuda.

Under det avsnitt som redovisar gamla fotbollsstjärnor som fyller jämna år får jag reda på -
- att ÖSKs målkung under 1990-talet, Miroslaw Kubizstal fyller 50 år den12 februari
- att andra ÖSK-legendarer som har jämna år att fira den närmaste tiden är Sven-Olof Askerblom, 80 och Leif Eriksson, 70.



En uppgift jag inte tagit del av i något annat media är att ÖSKs insats i Allsvenskan 2011 var strålande - om matcherna slutat i halvtid. Då hade ÖSK haft lika många poäng som blivande vinnarna Helsingborg. De 44 poäng som ÖSK spelade till sig under de första halvlekarna reducerades till 36 när matcherna var slut. Helsingborgs motsvarande utveckling var 44 poäng i halvlek som utökades till 63 till matchsluten. Första halvlekarna vann ÖSK med 19-14, den andra hälften förlorades med 17-31 Bättre kan inte ÖSKs allsvenska säsong 2011 beskrivas.

Bolletinen statistikbehandlar inte bara elitfotbollen. Under rubriken "nollor i distriktsserierna" hittar jag att Sköllersta IF 3 i div. 8 ståtar med en förlustnolla. I motsats till Kumla BK som inte kunde glädjas åt en enda vinst i div. 5. Brickebackens IF i div 7 är en av bara 10 föreningar i hela landet som släppt in färre än 10 mål.

I "maratontabellen för högsta damserien" ( som under perioden 1978-2011 haft olika namn ) återfinns 3 lag från vårt distrikt. KIF Örebro naturligtvis, IFK Hallsberg vet säkert många, men vilket är det tredje laget? Bolletinen vet att Närkes Kils SK 1978 spelade i högsta damserien. Laget med Hallskogsvallen som hemmaplan vann bara 3 matcher varför sejouren blev 1-årig.

Ovanstående är bara ett ytterst litet urval av allt som presenteras i Bolletinen, medlemstidningen för föreningen Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker. Medlemsavgiften är 200:- per år. Gå in på föreningens hemsida www.bolletinen.se och läs mera.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida