tisdag 17 januari 2012

Blohms ÖSK-attack

"Kan det vara så att ÖSK har tappat focus på kärnverksamheten? Vilket bör vara fotbollen.
Om svaret är ja så är det ÖSK:s grundorganisation som ligger bakom det kaos vi ser just nu. Alla de beslut som tas och som tjänstemännen- till exempel tränare och sportchef- utför inom denna organisation ska tas och förankras genom hela ledet av affärsfolk där få kan fotboll. Är det bra?

Frågar Pelle Blohm i sin krönika i lördagens Nerikes Allehanda . Kanske någon i styrelsen, d v s någon i det kollektiv som Pelle beskriver som "hela ledet av affärsfolk där få kan fotboll" kan ge honom ett svar, I det kollektivet finns bl a Lars Larsen, mittfältsstrategen som lagt Nike på hyllan, vilket betyder att han, hur fotbollskunnig han än är, har förstått den roll han har som styrelseledamot. Nämligen att sakligt och ekonomiskt ansvarsfullt behandla de krav som kommer från "kärnverksamheten", fotbollens folk. Larsens styrelsekamrater är, mycket riktigt, affärsfolk, förmodligen inte lika fotbollskunniga men med kunskaper som var helt nödvändiga för att få ÖSK på rätt ekonomisk kurs igen efter den nesa som tvångsnedflyttningen 2005 innebar.
Folk med dokumenterade ekonomiska kunskaper var i det läget en helt given rekryteringsbas. De fotbollskunskaper som Pelle Blohm nu efterlyser var i det läget sekundära. Vilket visade sig vara en helt riktig strategi.

Förresten kan väl inte fotbollskunskaperna ha varit helt frånvarande eftersom fotbollslaget kom tillbaka till det allsvenska finrummet. Förutom att man fick ÖSK på rätt ekonomisk köl igen! För alla med kännedom om klubbens ekonomisk status vid tvångsnedflyttningen är den mirakulösa vändningen värt det betyg som när jag gick i skolan var det främsta - BERÖMLIGT.

Normalt i ett svenskt aktiebolag tar den verkställande direktören många av de beslut som i ÖSK Elitfotboll lämnas till styrelsen. Anledningen till den tingens ordning i ÖSK är att verkställande direktören, Jan Karlsson, trots alla sin obestridliga förtjänster, saknar fotbollskunskaper. Vilket han själv ärligt bekräftar. Denne Jan Karlsson " har gjort ÖSK till en av landets mest proffsiga klubbar när det kommer till marknadsavdelningen". Vilket också Pelle Blohm är på det klara med, vem som nu har försett honom med denna initierade sanning.

ÖSK har en uttalad långsiktig idrottslig målsättning-"man ska vara kapabla att kunna ta det allsvenska guldet 2015". Medlet att nå den målsättningen är initialt att ytterligare stärka ekonomin . Därefter att succésivt förstärka styrelsen med fotbollskunnande. I den mån sådan saknas idag

Pelle Blohm har filat länge på texten i sin krönika, men redan från början var han klar över att den skulle bli "en ÖSK-attack."

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida