måndag 16 januari 2012

"Fallet Ulf Blomberg" igen

Liksom 2010 får ÖSK starta den allsvenska säsongen med hemmamatch mot Åtvidabergs FF, då som nu nyuppflyttade från Superettan. För ÖSK är det den 45:e allsvenska starten, för Åtvidaberg den 17:e. I gengäld har Åtvidaberg vunnit två uppsättningar allsvenska guldmedaljer (1972, 1973). ÖSK är det enda laget i Allsvenska maratontabellens "topp 12" som aldrig vunnit de ädlaste allsvenska medaljerna.



Åtvidaberg FF:s storhetstid under 1970-talet sammanfaller med kontorsmaskinföretagets Facits dito. Spel i ÅFF kombinerades med för tiden välavlönade anställningar på Facit. Denna möjlighet lockade spelare som Ralf Edström, Roland Sandberg, Benno Magnusson och Conny Torstensson till klubben, spelare som gjorde Åtvidabergs FF till Sveriges bästa lag. Men det är om den minst kände spelaren i de två guldlagen, målvakten Ulf Blomberg, som det här inlägget ska handla.



Ulf Blomberg lämnade IK Brage för Åtvidaberg redan 1967. Flyttlasset gick dock inte från Borlänge utan från Kvarntorp utanför Kumla. Där bodde nämligen Ulf Blomberg när locktonerna från Åtvidaberg och - får man förmoda- Facit nådde honom. I grannhuset i bostadsområdet i Kvarntorp bodde till exempel ÖSK-aren Benny Lennartsson och den legendariske ÖSK-ledaren Åke Granath.
Läge för en övergång till ÖSK kan tyckas, men det var aldrig riktigt aktuellt, kanske för att ÖSK vid den här tiden hade landsmässig täckning på den posten - Sven-Gunnar Larsson.



Varför bodde Ulf Blomberg i Kvarntorp vid den här tiden? Bodde han i Kvarntorp men spelade för IK Brage i Borlänge när Åtvidaberg hörde av sig? Förmodligen spelade aldrig Ulf för något lag i Närke eftersom Åtvidaberg anser att värvade sin mästermålvakt från Brage Vilka visste att en målvakt med landslagsmeriter (U-landslag) häckade i askhögens skugga?

Jag ställde de här frågorna i ett inlägg för flera år sen och bad någon som visste svaren höra av sig via mail. En initierad som kunde svara på frågorna svarade- men tyvärr efter så lång tid att min maildadress ändrats. Jag ber denne initierade i "fallet Ulf Blomberg" höra av sig igen, till min nu gällande mailadress b.thorner@comhem.se

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida