lördag 24 september 2011

Pelle Blohm och jantelagen

Pelle Blohm, fotbollsexperten, kan inte bara mästra tränare och spelare i direktsänd TV, han kan också glädja oss med krönikor i Nerikes Allehanda. Trots att Pelle är hyllad expert när det gäller fotboll kan det hända att man inte alltid tycker att hans expertråd är bra. Det kan till och hända att man, trots att man bara är lekman, inte aktar för rov att kritisera experten. Just detta, att amatörtyckare av olika valörer i tid och otid försöker slå experter och auktoriteter på fingrarna, tycker inte Pelle om. Det är detta Pelles krönika i dagen Nerikes Allehanda handlar om.

Han tycker inte att "Svensson på läktaren", "Klabbe i korvkiosken", "Rut vid souvenirkiosken" eller "fastighetsmäklaren Jan" ska han synpunkter på hur lagen, tränarna och domarna sköter sig. Han förespråkar en sorts omvänd jantelag; det är inte amatörtyckarna som ska tro att dom är nåt, det elittänkandet ska vara förbehållet experterna och auktoriteterna. Amatörerna ska inte öppna näbben och de ska inte skriva insändare och ifrågasätta tränarnas auktoritet, förvärvad genom utbildning och lång erfarenhet.


Rätten att ifrågasätta och kritiskt granska experter är fundamenta i en demokrati. Alla i en demokrati har rätt att i tal och skrift kritisera och ifrågasätta auktoriteters göranden och låtanden, helt i enlighet med svensk lag. I konsekvens med detta har naturligtvis Pelle all rätt i världen att mästra amatörtyckare som "Svensson på läktaren". Men han ska inte tro att han i skydd av sin expertstatus ska få stå oemotsagd. Och, Pelle, kan du inte hålla med mig om att det ständiga tyckandet om spelare, spelsystem och domare från fotbollsälskarnas sida är av godo, frånvaron skulle göra fotbollen gråare och torftigare. Fotbollen behöver sina enögda supportrar.

Sist i sin krönika skriver Pelle: " Ibland är jag faktiskt för elitism och jantelag." Han är alltså ibland för att "ingen ska tro att han är något", " du ska inte tro att du kan lära oss andra något" eller "du ska inte tro att du är förmer än oss andra". Vad han tycker i andra stunder än "ibland"framgår inte av hans krönika , mer än att "Klabbe i korvkiosken" ska hålla käften.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida