tisdag 22 januari 2013

Hot ökar inte barns trygghet

Jag har  i tidigare inlägg deklarerat att psalmen Tryggare kan ingen vara.... i den svenska psalmboken bör tas bort därför att texten är falsk och missvisande. Sådan uteslutning har tidigare skett då psalmen med den storsvenska texten Fädernas kyrka i Sverige land inte bereddes plats då den ansågs vara för nationalistisk. När det gäller Tryggare kan ingen vara är barnens utsatthet runt om i vår värld omvittnad varför den påstådda tryggheten är gravt falsk.

Men det är inte bara den svenska psalmboken som behöver revideras och saneras. Det finns inslag i "den svenska visskatten"  som inte precis bidrar till svenska barns trygghet. Jag har t ex inte sett att den förmodligen urgamla vaggvisan Lillan ska sova.. ifrågasatts av någon. Detta trots att den sjungande och nattande mamman hotar med brottslig aga

Lillan ska sova och vara snäll
annars kan hända att Lillan får smäll

Barn har i alla tider tider hotats med repressalier för att vara snälla. Det kan vara "smäll" som i visan eller utsikten att inte få några julklappar.Men det finns andra exempel. I visan om Polisen som mitt i gatan står... sägs att Är du ej snäll och lyder mamma nu, så tar poliskonstapeln dej, det vet du ju. Barn ska alltså vara rädda för den myndighetsperson som förväntas vara garantin för trygghet.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida