tisdag 25 mars 2014

Tomix

Just där Hagendalsvägen i Kumla i sin västra del övergår i gångtunnel under järnvägen låg mycket strategiskt stans taxistation. Jag vet inte om Tomix var ägare till stationen, han var i varje fall den man mest förknippade taxiverksamheten i stan med. Vad han egentligen hette vet jag inte. Inte heller var "artistnamnet" Tomix kom ifrån. Förmodligen hette han Andersson, eller varför inte Gustafsson.

Det viktiga var att Tomix symboliserade trygghet och fart. Låg fart. Man kom alltid tryggt fram till beställd adress om än med försening. Sas det, för själv var jag ingen trogen taxikund, men jag snappade upp alla historier om hur Tomix vägrade att passera ljudvallen, vilken för honom låg vid 50 km/tim.

 Jag har dock en händelse, en resa med Tomix, att berätta om. Vi var ett ungdomligt gäng på fyra personer som bestämde oss för att förlägga lördagskvällens övningar till Hallsberg. I brist på tågalternativ anlitades Tomix. Under taxiresan via Blackstabacken och Sannahed passade vi på testa Tomix rykte som antifartdåre. Vi berömde bilens lugna spinnade vid farten 50 km/tim, men undrade hur det skulle låta om han tryckte lite extra på gaspedalen så att bilen for fram i hiskliga 60 km/tim. Även om det var emot hans natur antog han utmaningen och just när hastighetsmätaren passerade 60-strecket hördes en svårlokaliserad knall. Om Tomix bleknade kunde vi inte se, men han stannade vid vägkanten, gick runt bilen för att besiktiga eventuella skador, men han fann inget anmärkningsvärt. Vilket inte var att vänta eftersom "knallen" hade åstadkommits av en av de tre i baksätet.

Någon mer farttest var inte att räkna med, den fortsatt färden till Hallsberg gick i Tomixfart, d v s 50 km/tim.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida