fredag 11 januari 2008

Kumlacenter Nordahls jämlike?

Det var varken Örebro Sportklubb eller IFK Örebro som var först med att fostra landslagsaktuella fotbollsspelare i Närke. Det var faktiskt IFK Kumla om man får tro klubbens hemsida, avdelning "historik". Där kan man läsa följande:

"Av gamla referat att döma var Walter Hoffner stor, oöm, teknisk och snabb. Han sköt bra med båda fötterna. Tunga skott från håll och välplacerade närskott. Hans specialitet var genombrottsförmågan och förmågan att hitta målet. Walter var litet längre än den legend som skulle komma i landet - Gunnar Nordahl, men likheterna var slående.

Göte Ferm fick också en efterföljare med samma spelstil - Orvar Bergmark

Levi Sjöborg var ganska storväxt även han, med spänst från friidrotten. Han var speciellt bra på huvudet.

Dessa tre togs ut att prövas i B-landslaget, men IFK skrev och fick nomineringarna upphävda då klubben behövde dem. Där försvann deras stor chans, då de allsvenska lagen redan uppmärksammat dem, liksom Svenska Fotbollsförbundet."

Det var 1929 eller 1930 som de tre spelarna uttogs att testas i B-landslaget. Man kan nog hålla med författaren av artikeln på hemsidan om att "där försvann deras stora chans", men fortsättningen är inte särskilt begriplig "då de allsvenska lagen redan uppmärksammat dem, liksom Svenska Fotbollförbundet".

Vad jag vet blev det aldrig några landslagsmän av de tre. Inte heller fick de någonsin chansen i något allsvenskt lag. Men om inte IFK sänt den där skrivelsen ....

Den hitills ende spelare som fostrats i IFK Kumla och som blivit svensk A-landslagsman är Mattias Jonsson.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida