lördag 5 januari 2008

Rättegång på Överskottsbolaget

Följande hände häromdagen vid Överskottsbolaget på öster i Örebro. Jag stod utanför kassorna och väntade på min hustru. Jag tittade på ett äldre par som just var på väg genom en av kassorna. Det var tydligen hon som skulle betala och han som skulle packa varorna de köpt. När han gick igenom "snatteribågen" för att börja packa började en stark signal ljuda. Mannen som förorsakat signalen förstod uppenbarligen ingenting ,men kassören uppmanande honom att stå still och vänta.

De han skulle vänta på kom med en hastighet som gällde det brandfara. Två yngre män i Överskottsbolagets arbetskläder greppade tag mannen och förde honom åt sidan. Inte längre åt sidan än att jag och alla andra runtomkring, det var mycket folk, kunde följa dramat. Mannen hade av allt att döma på sig någon vara som inte betalats innan "snatteribågen". En butikssnattare med andra ord. Den gripne, ja han hölls verkligen fast av en av männen i personalen medan den andra muddrade honom .Sin röda täckjacka fick han till exempel ta av sig och gå genom bågen utan denna. Ingen signal. Man hade därmed lokaliserat den snattade varan till jackan, som noga genomsöktes. Hur det var fann man ingenting stulet i jackan, varken i fickorna eller instucket innanför fodret. Men någonting som bågen reagerade på fanns uppenbarligen.

Till slut fann man anledningen, men jag såg inte vad det var. Inte mer än att det kunde klippas bort med en sax.
Därefter klarade jackan genomgången och allt verkade vara frid och fröjd. De två ynglingarna bad om ursäkt för intrånget och mannens hustru såg mycket lättad ut.

Vad ska man dra för slutsatser av detta? Jackan hörde inte till Överskottsbolagets sortiment, så det bolaget hade inga fordringar på mannen. Hade mannen stulit jackan i någon annan butik där snatterisignalen inte fungerade eller där personalen inte tagit bort den lilla tingest som utlöser signal, sedan jackan betalats? Eller, vilket är synnerligen allvarligt, finns det andra saker som kan utlösa en snatterisignal än den lilla fastsydda brickan eller vad det är? Jag vet inte, vet någon i läsekretsen?

Som amatörpsykolog kan jag svära på att mannen var fullständigt oskyldig. Så förvånad kan inte en oskyldig person se ut. Och en skyldig person försöker väl fly när signalen ljuder? Frågorna hopar sig. Det var under alla omständigheter en otrevlig situation där hela "rättegången" utspelades inför öppen ridå med många åskådare.

Bengt

7 kommentarer:

Klockan 5 januari 2008 kl. 12:13 , Blogger Sportchefen sa...

Det har hänt Åsa en gång. Skälet var att dom hade larmat av, men larmet hade aktiverats av tvättmaskinen. Otroligt men sant

 
Klockan 5 januari 2008 kl. 12:15 , Blogger Sportchefen sa...

Nu j...lar Bengt! Här ska kommenteras!

 
Klockan 6 januari 2008 kl. 12:54 , Blogger Bengt sa...

Välkomna som kommentatorer Hanna och Sportchefen. Det ska bli spännande att ta del av era kommentarer i fortsättningen.
Till Hanna; Jag förstår inte riktigt. Fanns det en tvättmaskin vid kassan?

 
Klockan 6 januari 2008 kl. 13:44 , Blogger Sportchefen sa...

Benga! Sportchefen o Hanna är samma person. Gissa vem. Byxorna blev avlarmade vid kassan. Sen tvättade sportchefen byxorna hemmavid, i ett kommunalt bostadsbolags tvättstuga, ochh då aktiverades larmet igen. Antagligen av tensider i kombination med 1 timmes turktomling :-)

 
Klockan 7 januari 2008 kl. 00:44 , Blogger Bengt sa...

Sens moral: "Gå aldrig in i en butik i kläder som är tvättade och turktomlade!"

 
Klockan 7 januari 2008 kl. 03:33 , Blogger gubben i månen sa...

Det här har ju blivit en omtumlande historia!

 
Klockan 7 januari 2008 kl. 07:32 , Blogger Vänlige sa...

Mina byxor är torktumlade. törs man gå in på systemet utan att det blir ett jäkla liv.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida