måndag 18 februari 2008

Svenska seriesystemet brister i logik

Är det någon som på rak arm kan säga vilken nivå division 3 har i den svenska fotbollens seriesystem? "Den tredje nivån från toppen" säger naturligtvis den logiskt tänkande men i den svenska fotbollspyramiden oinvigde. Varför har det blivit så? Varför kan inte division 3 få vara den tredje nivån som allt fönuft talar för.

Jag retar mig på detta hattande med namnen på seriepyramidens olika nivåer. Det som fordom hette division 2 och var nivån närmast under Allsvenskan, har numera degraderats till landets fjärde serienivå. När man som jag ofta relaterar till fotbollshändelser från förr får man översätta till vilken serienivå det motsvarar idag. Utan sådan översättning framstår det inte som särskilt imponerade på dagens ungdomar om man påstår att "ÖSK vann division 2 med bred marginal" eller liknande.

Det är helt OK att det oerhört starka varumärket "Allsvenskan" behålls. Nivån under får gärna för mig heta "Superettan" om det stärker självkänslan hos lagen som spelar på den nivån. Men varför i all världen ska nivån under Superettan" heta division 1 när det enligt alla vedertagna sätt att ranka borde heta division 3. Av det enkla skälet att det är den 3:e divisionen. Forward, för att ta ett närliggande exempel, spelar i division 3. I konsekvens med detta spelar Karlslunds IF och Rynninge IK i division 4.

Är det inte lite av falsk marknadsföring att genom namnfusk förespegla att det vankas elitfotboll i den första divisionen- i division 1, när det egentligen gäller en match i, om inte lingonserien, så i varje fall en bra bit under toppen i svensk fotboll. Hur har egentligen denna kvalitétförfalskning kommit till?

För övrigt ryktas det att det kan bli aktuellt med ett namnbyte när det gäller Allsvenskan. Skulle inte förvåna mig om vår högsta fotbollsserie om något år heter Swedbank League eller något liknande. Varför ska inte vi kunna radera ut gamla fina varumärken när Danmark och Norge kan?

Jag avslutar med en redovisning av den svenska seriepyramiden:

Division 1 heter Allsvenskan
Division 2 heter Superettan
Division 3 heter Division 1
Division 4 heter Division 2
Division 5 heter Division 3

Grattis till logiken!

Bengt

2 kommentarer:

Klockan 19 februari 2008 kl. 00:01 , Blogger gubben i månen sa...

Håller med dig i allt,utom att superettan borde heta supertvåan för att ge en fullständigt korrekt och logisk bild.

 
Klockan 19 februari 2008 kl. 04:35 , Blogger Bengt sa...

Javisst! Förbannat att inte jag kom på det. Däremot har jag kommit på att man på damsidan är man i vanlig ordning mer logisk

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida