lördag 1 mars 2008

Effektiv integration

Det talas mycket om integration i dessa dagar. Om hur viktigt det är att invandrare lotsas in i det svenska samhället. Undras om inte idrottsrörelsen erbjuder det kanske allra säkraste sättet att komma in i det svenska samhället, vanligtvis då genom några av våra lagidrotter. Det är, föreställer jag mig, lättare för en nysvensk att bli "en i gänget" i till exempel ett fotbollslag än "en i gänget" i det svenska samhället.



Jag kom att tänka i dom banorna när jag på Västra Frölunda IFs hemsida läste att dess representationslag skulle träningsmatcha mot grannen Lindome. Inte så märkvärdigt kanske, men nog hajar man till när man samtidigt läser vilka spelare tränare Reine Almqvist tagit ut till matchen. Eller vad sägs om följande elva:



Peter Paananen-Anildo Spencer, Vladimir Majdanaic, Mohammed Ali Khan, Krister Ucar- Hadi Hamzeh, Alexander Faltsetas, Kutshi Moilo- Leandre Ayewubo, Moses Ssewankambo.



Förlåt, det blev visst bara tio man. Jag glömde Erik Johannesen. En katt ibland hermelinerna? Kanske det är ett litet annorlunda integrationsproblem i Västra Frölunda IF, division 1-laget från södra Göteborg, än vanligtvis i svenska lag. Men det klarar väl rutinerade Reine Almqvist av. Måntro om inte Tobias Billström & Co i den svenska regeringen har något att lära av Reine Almqvist & Co. i Västra Frölunda IF. Det kosmopolitiska laget har förresten visat stor styrka under försäsongen och slagit såväl Häcken (2-0) som Örgryte (4-0)

Apropå Reine Almqvist så lirade han i det IFK Göteborg som förlorade sin allsvenska plats på Eyravallen 1970. Detta trots att lagets suportrar på alla sätt försökte få matchen avbruten. Läs mera under inlägget " Sveriges första huliganer var blåvita".

Bengt

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida