tisdag 26 februari 2008

ÖSKs offensiva allsvenska rekord

ÖSK har två egna och ett delat rekord i den svenska elitfotbollen. Det delade rekordet gäller antalet oavgjorda matcher under en och samma allsvenska säsong. Säsongen 1965 spelade ÖSK totalt 13 oavgjorda matcher, Bara 9 matcher slutade maed annan utgång, nämligen femsegrar och fyra förluster. Nio av de oavgjorda matcherna slutade 1-1. I en av de oavgjorda matcher gjorde ÖSK mer än ett mål. Hemmamatchen mot IFK Göteborg blev rena målfesten, 3-3

Av de två egna rekorden (som man inte delar med något annat lag) är ett defensivt och ett offensivt. Att ÖSK har ett defensivt rekord förvånar säkert ingen i vårt avlånga land. Men att klubben också har ett offensivt rekord är för de flesta överraskande och framförallt tämligen okänt.

Det defensiva rekordet amanerar från säsongen 1988, den säsong ÖSK vann division 2 Norra och återtog en allsvensk plats efter tio år i skymundan. Seriesegern kan framförallt tillskrivas ett mycket vattentätt försvar med Sven "Dala" Dahlkvist som suverän dirigent. Bara nio insläppta mål på 26 matcher är ett mycket svårslaget rekord på de två högsta serienivåerna.

Det offensiva rekordet från 1994 verkar ännu svårare att överträffa. Rekordet är inte de 62 gjorda målen, även om det är en mycket imponerande siffra, utan att laget inte gick mållöst från någon av de 26 matcherna. Rekordet gäller för en 14-lagsallsvenska. Belöningen för den bedriften år blev ändå "bara" silvermedaljer. Av de 62 målen gjorde Miro Kubisztal och Mattias Jonsson över hälften tillsammans, 34.

Bengt

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida