lördag 29 mars 2008

Thörners ekonomiska kvartalsrapport

Familjen Thörner, Kerstin och Bengt, på Sigillgatan 69 i Örebro får i detta kvartalsekonomins tidevarv lämna följande redogörelse för familjen ekonomiska utveckling under första kvartalet 2008.

Inga avgörande förändringar har skett sedan motsvarande kvartal 2007. Bostaden är densamma, lägenhet hyrd via ÖBO, el-och värme har liksom föregående år distribuerats av e-on, livsmedel och övriga varor (tvättmedel, toilettartiklar m m) har liksom föregående år huvudsakligen inköpts från Willys på Västhagagatan. Bilen är den samma, en Yaris av 2003 år modell. Utgifterna för boendet och maten och övrigt är därför jämförbara.

Familjens enda inkomster utgöres av pensionen. Ett försumbart netto på pokerspelande (48:-) redovisas inte.
Pensionsutbetalningar till familjen har ökat med 1.515 kronor (netto efter skatt)
Under samma period har boendekostnaderna (hyra, värme, el, vatten) ökat med 2.937:-. Då har vi räknat de belopp för värme och el som vi betalt till e-on, vilket tyvärr inte är detsamma som vår verkliga konsumtion av värme och el. Den verkliga ökningen av boendekostnaderna kan därför vara 500:-- 750:- lägre än ovan redovisade ökning på 2.937:-. I och med detta har vi också försökt göra förstått att e-on är den svenska kraftindustrins verkliga strulpellar,

Nåväl, differensen mellan pensionshöjningen och de ökade boendekostnaderna har gett familjen en standardsänkning på mellan 2000:- och 3000:- på kvartalsbasis. Till detta skall läggas ökade kostnader för bilförsäkring, radio- och TV-licens och framförallt inköp av livsmedel. Våra inköp från Willys, framförallt, och ICA har ökat med 1.916:- sedan 2007. Det innebär en ökning med runt 15%..

Vårt minskade ekonomiska utrymme, standardsänkning om ni så vill, är ca 1.100 kronor per månad, en situation som vi, vad jag förstår, delar med många andra pensionärer. Nu förstår vi varför Fredrik Reinfeldt insåg att han måste gå ut med ett vallöfte att särskilt förstärka ekonomin för pensionärer i vår situation. Det vi i vår familj nu konstaterat hade säkert Fredrik och hans stab räknat ut skulle bli följden av alliansens politik. Den förstärkningen satte dock hans alliansbröder- och systrar P för. I varje fall enligt det besked som lämnats av Nya Moderaterna

Vi kommer att följa upp med en halvårsrapport i början av juli

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida