fredag 4 april 2008

Allsvenskt derby mellan KIF och ÖSK ingen utopi

Till helgen startar Damallsvenskan. För vårt lokala lag, KIF Örebro, sker premiären på bortaplan mot Bälinge. För motståndet på hemmapremiären nästa helg svarar nykomlingarna Kristianstad. Ska bli intressant att se om alla importer av världsstjärnor ska höja publiksnittet till en anständig nivå. Jag betraktar inte en snittpublik på litet över 1000 som en anständig nivå för en serie som alltmer svarar upp mot epitetet " världens bästa liga".

Tre elitlag i huvudstadsregionen, AIK, Djurgården och Hammarby, har inte gett tillnärmelsevis den derbynerv som samma tre klubbar åstadkommer i Allsvenskan för herrar. Skulle tro att derbyna i nordliga Umeå kommer att dra sjudubbelt mer publik. Märkligt förresten att damfotbollens kraftcentra ska ligga så långt norrut. Eftersom tre huvudstadslag inte ger något publiklyft, inte ens i derbymatcherna. vore det bra om mellansveriges svar på Umeå blev t ex Örebro. Tyvärr är KIF i nuläget utan konkurrens på hemmaplan, totalt dominerande både när det gäller att attrahera sponsorer som talanger runt om i distriktet. Jag är övertygad om att enda möjligheten att fylla Behrn Arena inte är att KIF blir ett topplag utan att KIF får allsvensk konkurrens på hemmaplan. Ett allsvenskt damderby mellan KIF och till exempel ÖSK skulle ge det publiklyftet.

En utopi? Nej, inte om viljan att lyfta damfotbollen inom ÖSK finns. Klubben har idag ett damlag, ÖSK Söder Dam, som divisionsmässigt "bara" är två serienivåer från Allsvenskan. Alltså samma förhållande som gäller för BK Forward. Jag tror dock att utsikterna att lyckas med ett sådan satsning är större på damsidan och framförallt med mindre resurser. Än så länge.

Det går sakta för damfotbollen att få den stora publik som motsvarar underhållningsvärdet. Än så länge finns det allför många som fnyser åt damfotbollen men det finns också många som är framsynta nog att inse att andra tider kommer. De "andra tiderna" har redan kommit till Umeå. Sedan länge för övrigt. När kommer de till Örebro?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida