tisdag 8 april 2008

Peter Westman inte ensam

Fotbollshistorien är full av fatala målvaktsmissar. Om vi nöjer oss med att aktualisera sådana med svensk touch så är nog Ronnie Hellströms "tavla" i VM 1970 den mest kända. Det var i gruppspelamatchen mot Italien som Ronnie släppte en relativt enkel s k markkrypare under sig. Det var till yttermera visso matchens enda mål och därför helt matchavgörande.

Mer på närhåll minns vi hur annars säkre Anders Karlsson i ÖSK-målet totalt missbedömde en studs i kvalmatchen mot Assyriska på 90-talet. Anders valde att välja alternativet att fånga en ganska harmlös lyra efter studs. En felaktigt val visade sig eftersom studsen blev så hög att Anders inte nådde bollen. Det resulterade i en chans med öppet mål som Assyriska inte missade. Till slut räddade ÖSK i förlängningen den allsvenska platsen efter ett kraftfullt samarbete mellan Jon Lundblad och Johan Wallinder.

John Alvbåges olyckliga match mot Halmstads BK minns vi med viss fasa. HBK vann med 5-2 och samtliga fem mål var av den svårighetsgraden att Alvbåge i normalslag motat samtliga.

I närtid har vi sett Rami Shaabans fatala misstag i landskampen mot Brasilien. Hans misstag då liknade det som AIKs Daniel Örlund gjorde mot Elfsborg i går. Att forcera in bollen i tomt mål behöver man inte vara brasilianare för att klara. Det visade Sjöhage i går.

Maken till det frisparksmål som Peter Westman bjöd IFK Göteborg på i söndags vet jag inte att jag sett tidigare. Visst har man sett frisparkar avsedda för styrning som går direkt i mål. Men sällan med sådan låg styrfart som den Westman lät passera. Om ni inte såg missen beskriver jag den bäst om jag påstår att den hade Kronbloms svärmor klarat. Med vårtan på hakan.

Men Peter är alltså i gott sällskap. Jag vill gärna tro att Peter Westman och Daniel Örlund kommer igen och visar att de är skickliga målvakter. Precis som Ronnie Hellström, Anders Karlsson och John Alvbåge gjorde en gång i tiden.

Förresten skulle en historieskrivning om målvakter med hjältegloria bli betydligt längre. Men det får bli en annan gång.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida