fredag 4 april 2008

Orvar spelade inte i något världslag

Örebro Kommun genom Olle Bursell är gramse på Nerikes Allehanda för att tidningen upptäckt faktafel på minnestavlan över Orvar Bergmark. Dessutom har tidningen haft den dåliga smaken, enligt Bursell, att i en stort uppslagen artikel kalla faktafelet för "pinsamt". Olle Bursell undrar vad det är som är "pinsamt".

Det stora faktafelet ( det finns flera) är att det av inskriptionen framgår att "Orvar Bergmark spelade 164 allsvenska fotbollsmatcher för ÖSK". Orvar spelade mycket riktigt 164 allsvenska fotbollsmatcher, men bara 147 för ÖSK. De övriga 17 matcherna spelade han i AIK-tröja. Jag tycker det är märkligt, nästintill pinsamt, att ett sådant faktafel kan få förekomma i en minnestavla med en inskription som skall stå där i evärdliga tider. Där håller jag med Nerikes Allehanda, som enligt Bursell är medansvarig eftersom tidningen varit med och tagit initiativet till minnestavlan och därtill varit med och finansierat densamma. Pinsam kommentar!



Ännu märkligare än det av Allehanda påvisade faktafelet är att inskriptionen påstår att Orvar "var med i världslaget 1958". Var spelade det "världslaget", vem var motståndare och hur blev resultatet? Varken Olle Bursell eller Nerikes Allehanda kan svara på den frågan, för ett "världslag" med Orvar Bergmark som långtåad högerback har aldrig spelat någon match. Däremot enades alla, vid fotbolls-VM 1958 verksamma, sportjournalister om ett världslag av i VM-turneringen deltagande spelare. Ett så kallat "All star team". Så sker vid varje VM-turnering. Orvar Bergmark utsågs av den samlade världspressen till turneringens bäste högerback. Det duger naturligtvis länge, men någon match med världslaget har Orvar inte spelat.

Jag är inte säker på att Nerikes Allehandas sportredaktion insett att det också är en felaktig uppgift. Vilket i så fall också är pinsamt.

Även Lennart "Nacka" Skoglund fick en plats i "All Star Team". 1958. Som bästa vänsterytter.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida