söndag 18 maj 2008

Hushållnära tjänster och karameller

Det är inte helt oväntat hushållen i de rika, moderatstyrda storstadskommunerna som flitigast utnyttjat möjligheterna till rabatt på hushållsnära tjänster. De hushållen, som redan innan reformen hade god råd att utnyttja allehanda hushållstjänster, kan nu göra det till halva kostnaden.

En sådan rik, moderatstyrd storstadskommun är Nacka. Stark man, naturligtvis moderat, i Nacka är sedan många år tillbaka Erik Langby. Denne Erik hämtade en gång i tiden sin hustru Marianne i Linköping. Marianne är dotter till min bror Ingemar och hans Ingegerd. Varken Ingemar eller Ingegerd finns längre i livet. Jag har ofta funderat hur samtalen mellan Erik Langby och Ingemar fungerade, politiska motpoler som de var. Ingemar var socialist av modell "gråsosse", vilket inte hindrade att han exempelvis var mycket uppbragt över att Gunnar Sträng, finansministern, ägde stenhus i gamla stan i Stockholm. En socialdemokrat ska inte äga stenhus, tyckte Ingemar.

Under min barn- och ungdomstid hemma i Sånnersta i Kumla träffade jag inte så ofta Ingemar eftersom han var bosatt i Mjölby i Östergötland. Men till jul och andra stora helger kom han hem och hade då ofta stora mängder av karameller med sig. Trasiga karameller visserligen, men inte mindre goda för det. Han jobbade nämligen på Mjölby Karamellfabrik och utnyttjade vad jag förstår någon personalförmån, som innebar att han fick köpa karamellkross till en billig penning. Ingemar var en mycket snäll storebror, en snällhet som naturligtvis förstärktes av karamelleveranserna.

Ingemar fick aldrig chansen att utnyttja rabatt på hushållsnära tjänster. Jag är över huvud taget tveksam till om han hade utnyttjat möjligheten om den funnits. Reformer med borgerlig touch var inte hans melodi.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida