tisdag 8 juli 2008

Pelle Penna i farten igen

"Närketalanger frodas i andra delar av landet" är rubriken på Pelle Blohms krönika i dagens Nerikes Allehanda. Det är förmodligen inte Pelle som satt rubriken, men av texten i övrigt framgår att rubriken speglar Pelles uppfattning. Vilka talanger av närkingsk härkomst avses då? Ja, Pierre Bengtsson i AIK och med IFK Kumla som moderklubb, och Per Johansson, karlslundstalangen, kan väl sägas ha fått visst fotfäste i Allsvenskan. Och förvisso i andra delar av landet än Närke. Om Pelle och Nerikes Allehanda med "frodas" menar utvecklas, må gott, ha framgångar, så är det väl inte så många fler än Pierre och Per som lever upp till begreppet. Pelle kanske kan återkomma med fler exempel.

Inte kan han väl mena Markus Gustavsson som Halmstads BK enrollerade i sina led efter taktiskt rävspel. Markus är vad jag förstår inte i närheten av en allsvensk plats, ens på bänken. Samma kan väl gälla för till Hasse Borgs MFF flyktade Dejan Garaca och Jilovan Hamad. Kewin Walker har gjort enstaka inhopp i AIK och Rasmus Östman detsamma i Trelleborgs FF. Men det kan väl knappast sägas vara att frodas.

Med den centrala roll i svensk fotboll, som Pelle enligt egen blygsam uppfattning fått, får han stå till svars för att vårt lilla distrikt släpper ifrån sig sina talanger till andra delar av landet. Trots att han är fostrad i en klubb där storebrorskomplexet gentemot ÖSK är inmurat i omklädningsrummets väggar, försöker han så gott det går att försvara ÖSKs färger. Jag kan väl ge Pelle några argument som han, vad jag förstår, ännu inte använt sig av. Till exempel att ingen annan allsvensk klubb har så många lokalt fostrade spelare i sin trupp anno 2008. 13 stycken närmare bestämt. Det kan jämföras med till exempel AIK som har 5 huvudstadsspelare i truppen. Ett fenomenalt resultat jämfört med en annan storstadsklubb, Djurgården, som bara lyckats hitta en enda spelare inom tullarna som är värdig att spela för "Stockholms Stolthet". Det finns alltså tre gånger så många närkingska som stockholmska spelare i stockholmska jurgården.

Om jag förstår Pelle rätt så borde ÖSKs 13 inhemska spelare i truppen varit 18-19, alltså en i stort sett helt lokal trupp. Samtidigt som klubben naturligtvis skulle ha behållit sina allsvenska ambitioner.

I sin krönika gör Pelle reptricket att samtidigt som han framför all denna kritik mot ÖSKs talangverksamhet skriver att han inte ska framföra någon sådan kritik. "Ni ska slippa klagovisan för det vågar fan slänga fram den åsikten för då dyker det alltid upp mejl ifrån en bitter gammal svartvit beskyddare som levererar nostalgiska papyrusrullar med långa listor på otaliga spelare som tagit steget från småklubbarna till ÖSK:s A-trupp genom åren." Jag kanske ska känna stolthet att jag figurerar i en kändis journalistiska alster, och visst är jag gammal, men "bitter " vet jag inte. Däremot har jag viss aversion mot journalister som är slarviga med faktauppgifter. Att bygga analyser på felaktiga fakta är värt klander som mycket väl kan förmedlas per mejl och tas emot på papyrusrullar. När ska Allehanda skaffa sig litet moderna doningar?

4 kommentarer:

Klockan 9 juli 2008 kl. 00:19 , Blogger gubben i månen sa...

De faktauppgifter som presenteras i Thörners Tankar är naturligtvis helt riktiga och visar att det kan "löna" sig för unga spelare i vårt distrikt att satsa på ÖSK,där många talanger verkligen fått chansen.
Artiklar som Pelle Pennas bidrar däremot verkligen till och uppmuntrar våra unga talanger att lämna distriktet till förmån för andra klubbar. Mycket tråkigt!
Det är synd att det inte finns lite mer lokalpatriotism och vilja att underlätta och hjälpa länets allsvenska lag att behålla våra talanger i stället för att motarbeta detta. Fy f-n!

 
Klockan 9 juli 2008 kl. 02:56 , Blogger Bengt sa...

Hur kan du begära lokalpatriotism till förmån för ÖSK av en person som är uppväxt i ett omklädningsrum där ÖSK-hatet är inbyggt i väggarna

 
Klockan 10 juli 2008 kl. 00:28 , Blogger Pierre sa...

Det där hatet är nog mer individuellt än kollektivt. Ungefär lika sant som att alla ÖSK:are hatar Degerfors. Det verkar nästan som att du odlar fördomar.

 
Klockan 10 juli 2008 kl. 03:05 , Blogger Bengt sa...

Det vore ju fint då om en sån autoritet (numera) som Pelle Blohm visade att det är bara en fördom. Men du kan nog ha rätt i att det där ÖSK-hatet är mer individuellt än kollektivt.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida