söndag 24 augusti 2008

Fyra påsar guld

I går kunde jag plocka in fyra påsar kravmärkta skogslingon De Lux i frysen. För kravmärkningen krävdes att lingonen rensades för hand redan ute i skogen. Dessutom krävdes att arbetet skedde sittande på en stubbe, en rest av en nersågad fura. Dessa villkor uppfylldes varför kravmärkningen var odiskutabel. Kvalitetsbenämningen De Lux innebär att bären plockats för hand utan maskinella hjälpmedel, s k bärplockare.

Varje lingonpåse räcker till cirka tre veckors frukostgröt. De djuprysta lingonen har då först kokats och rårörts. Eftersom gröt står på frukostmenyn cirka 300 dagar under året kommer en skörd i paritet med gårdagens krävas under ytterligare tre pass i skogen. Tillgången på bär lär räcka att döma av den inspektion av tillväxten jag gjorde i går.

Idag blir det ingen lingonplockning eftersom fotbollsmatcherna IFK Kumla- ÖSK Söder dam och ÖSK-Elfsborg står på menyn. Båda matcherna mycket viktiga fast på olika nivåer, vilket inte betyder att en segerskytt i Kumla Idrottspark blir mindre lycklig än en segerskytt på Behrn Arena.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida