tisdag 26 augusti 2008

Nu väntar vi på Uddlings pudel

Mitt i all ÖSK-glädje kan det vara på sin plats att rekapitulera hur valserna gick i våras. Ni kommer väl ihåg all synnerligen onyanserad kritik som riktades mot ÖSKs klantiga värvningsförsök och hur distriktstalanger i parti och minut gick ÖSK förbi och istället hamnade hos allsvenska konkurrenter. För att riktigt accentuera klantigheten påstod stans stora tidning, Nerikes Allehanda, att denna klantighet och oförmåga att knyta lokala talanger till sig inte var en tillfällighet utan hade pågått under årtionden. Inga som helst bevis, som korrigerade den bilden och visade att klubben så gott som dammsugit distriktet på fotbollstalanger under de senaste årtiondena, accepterades av den stora tidningen, som försvarade sin uppfattning med all den makt en dominerande lokaltidning har.

Kom att tänka på det här när jag läste sportchef Uddlings senaste krönika där han öste beröm över ÖSK-spelet och de nya spelarna. Vore det inte på sin plats, Anders Uddling, att erkänna hur fel du bedömde situationen i våras då du koncentrerade dig helt på att ÖSK inte sög åt sig de fyra BK Forward-talanger som gick ÖSK förbi och försvann till Malmö FF, Halmstad BK och Trelleborgs FF? Säkra bedömare förstod att ÖSK inte kunde ersätta etablerade spelare som Lars Larsen, Joel Riddez och Abgar Barsom med tonåringar från BK Forward och att, samtidigt som man fyllde luckorna efter dessa tre, det inte var möjligt att ekonomiskt matcha de ekonomiska villkor som storklubben Malmö FF erbjöd Forward-talangerna - och sannolikt också BK Forward.

Uddling och hans kamrater på NA-sporten noterade, till synes av skadeglädje, hur de unga spelarna uttalade sig negativt om ÖSK och varför de inte valde det naturligaste alternativet att starta den allsvenska karriären på närhåll- i ÖSK. Man publicerade till och med ett uttalande av en spelare i Norrköping som gått från Sylvia till IFK: "det är varje norrköpingsgrabbs dröm att spela i IFK". Någon liknande dröm, att spela i ÖSK, finns inte hos örebrotalanger, menade tidningen. Vad var det Oscar Johansson sa? Man hade till exempel kunnat ta ett snack med den NA närstående experten Pelle Blohm, som när han återkom till Örebro hävdade att ÖSK bara lyckades med värvningar på närhåll. Även om även detta var en svår felanalys så hade Pelle ändå noterat den stora mängden spelare i ÖSK-truppen med för honom kända moderföreningar inom örebrodistriktet.

När ÖSK i söndags mötte Elfsborg på Behrn Arena hade Elfsborg i sin startelva tre spelare som rekryterats från klubbar inom distrikt Skaraborg, Johan Wiland, Martin Andersson och Fredrik Berglund medan ÖSK hade sex spelare sprungna ur örebroklubbars ungdomsverksamhet, Patrik Anttonen, Magnus Wikström, Samuel Wowoah, Magnus Kihlberg, Nordin Gerzic och Fredrik Nordback. Fredrik kom till ÖSK från Hangö i Finland som 15-åring och kan därför, enligt vedertagen praxis, räknas som "egen produkt". På ÖSK-bänken fanns förvisso också ytterligare två örebrofostrade spelare, Oscar Johansson och Per Johansson.

Hur har det då gått för de många talangerna som i våras gick ÖSK förbi? Per Johansson återkom till Örebro och återfinns numera kontinuerligt bland "de 17" som uttas till varje match. Marcus Gustavsson har inte fått någon chans till allsvenskt spel i Halmstad BK trots att klubben mittbackar skadats eller avstängts i parti och minut, målvakten Dejan Garaca som gick till Malmö och sades ha fått garantier att bli andremålvakt har ännu inte fått prova på allsvenskt spel. Klubben hämtade istället andramålvakten i sista stund från Mjällby. Inte heller den flyfotade yttermittfältaren Jilovan Hamad har fått någon allsvensk chans av tränaren Roland Nilsson. Slutligen är Rasmus Östman, som gick till Thom Prahls Trelleborg, den ende i det flyktade talanggänget som fått speltid i Allsvenskan, om än i ringa grad.

Ingen kan förneka att det var stora talanger som försvann från vårt distrikt i våras, men glädjande nog återfinns ändå de två största av dem i ÖSK, Oscar Johansson och Per Johansson

Nu väntar jag bara på att Anders Uddling erkänner sin felbedömning från i våras och istället rosar klubben för skickliga värvningar av såväl etablerade spelare som talanger och - tränare.

1 kommentarer:

Klockan 27 augusti 2008 kl. 06:43 , Blogger Pierre sa...

Härligt Herr Thörner! På dem bara

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida