måndag 6 oktober 2008

Korkade veteraner

Örgryte räknar med att få tillbaka sin allsvenska status och Kalmar FF har ambitionen at bli svenska mästare. De hade nog vid det här laget redan klarat av sina höga målsättningar om inte veteraner, som borde borga för rutin och klokskap, visat sig ovanligt korkade.

Det började med att Marcus Allbäck i Örgryte i derbyt mot Häcken visade allt annat än klokskap när han i absolut opressat läge i någon sorts idiotisk ambition mejade ner en motståndare cirka 100 meter från det egna målet. Det hade varit dumt nog även om han tidigare varit ostraffad, men nu helt korkat eftersom han redan var varnad. Utvisning naturligtvis. Örgryte utan Allbäck är en klass sämre än Örgryte med den forne landslagsmannen. Det visade sig också i nästa match - nytt derby mot Qviding. Förlust med 2-0. Om Allbäck bad sina lagkamrater och lagledning om ursäkt för sitt dumma tilltag vet jag inte. Däremot hade han dumheten att kritisera den utmärkte domaren för hans insats som enligt Allbäck var "under all kritik". Allt talar för att Örgryte klarar den allsvenska platsen ändå, men nog ställde rutinerade Allbäck till det för sig och sitt lag.

I matchen mellan Trelleborg och Kalmar fick vi se ytterligare en korkad veteran i aktion. Kalmars lagkapten och bollvinnande balansspelare Henrik Rydström hart när överträffade Allbäck i dumhet då han i läget 1-0 till egna laget drog på sig sin andra varning och utvisning. Rydström är om möjligt ännu mer värdefull för Kalmar FF än Allbäck för Örgryte. Trelleborg utnyttjade tillfället och straffade Rydström och Kalmar direkt och vände matchen till egen seger, 2-1. Rydströms utvisning var om möjligt ännu mer korkad än Allbäcks, eftersom "Bulldozern vid Kalmarsund" fick en andra chans av domaren Åke Andreasson. Efter att i den första halvleken fått en varning för en hakning liknande den som gav Allbäck den första varningen i matchen mot Häcken blundade domaren obegripligt för en Rydström-tackling av grövsta Allbäck-klass i början av den andra halvleken. Här hade Rydström tur och han borde förstått att han låg risigt till. Det dröjde ändå inte mer än någon minut innan nästa Rydberg-överfall gav gult kort och utvisning. Överfallet skedde långt från bollens position.

I ett avseende skiljer sig Allbäck- och Rydberg-fallen åt. Rydberg erkände efter matchen sitt korkade uppträdande och medgav i TV-intervju efter matchen att han bett sina lagkamrater om ursäkt.

Liksom Örgryte kommer nog Kalmar FF att klara sin målsättning - trots korkade veteraner.