lördag 8 november 2008

Äntligen Fröjdfeldt!

Peter Fröjdfeldt, Sveriges under de senaste åren internationellt mest kände fotbollsdomare, dömer avslutningsmatchen mellan ÖSK och Ljungskile i morgon Det blir första gången i år som Peter får äran (?) att döma vårt lag. Däremot har de som fördelar domaruppdragen i Allsvenskan visat förkärlek för att tussa ihop Daniel Ståhlhammar eller Jonas Eriksson med de svartvita eleganterna. I 11 av hittills avverkade 29 matcher har någon av de två skipat rättvisa. Totalt har 12 olika domare anförtrotts ÖSKs matcher, Fröjdfeldt blir därmed den 13:e vad det nu kan innebära. Om vi tänker på otursperspektivet är det väl bara Ljungskile som har anledning att våndas över domarvalet

Jonas Eriksson från Sigtuna och ÖSK har inte varit någon bra kombination de senaste två säsongerna. Vi minns än hur Jonas i fjol blundade för det årets solklaraste straffspark när Helsingborgsförsvararen Björk mejade ner Kristoffer Näfver vid ställningen 1-0 till ÖSK. I år svarade han för ett liknande konststycke när han vägrade att ge ÖSK straff när Nordin Gerzic hakades upp i totalt friläge mot Halmstad på Behrn Arena. Halmstad ledde i det läget med 1-0 och vann till slut, trots utspelning, med samma siffror. När man i veckan såg hur Erikssons kollega Martin Hansson gav (!) Liverpool en straffspark i slutsekunderna undrar man så smått om Jonas Eriksson och Martin Hansson genomgått samma utbildning. När det gäller Jonas Eriksson blev han också föremål för ÖSK-spelarnas ilska när han förlängde stopptiden så Trelleborg på övertid kunde kvittera till 3-3. Jonas Eriksson och ÖSK är som sagt ingen lycklig kombination. Det avspeglas bl a i det faktum att ÖSK inte vunnit en enda match då Jonas varit domare de två senaste säsongerna.

Apropå straffar måste ansvariga för regelfrågor äntligen enas om när straff skall utdömas. Så länge man inte kommer tillrätta med det problemet kommer domarna att i alltför hög grad fortsätta avgöra matcher.

Någon speciell turdomare för ÖSK är svår att finna, men när Åke Andreasson haft ansvaret har ÖSK på fyra matcher tagit 9 poäng. Hade det inte varit för den bedrövliga ÖSK-insatsen mot Malmö FF hemma på Behrn Arena med Andreasson som domare, hade man kanske kunna tala om "turdomare"

Förra året nådde ÖSK det bedrövliga målfacit 1-15 under den första kvarten av matcherna. I år är motsvarande facit 3-7, en väsentlig förbättring. Med det och annat i statistikväg återkommer jag i en kommande krönika. Kan dock nämna att om ÖSK agerar som under säsongen i övrigt, talar mycket för att man vinner över Ljungskile med 3-0. 1-0 kommer då efter 20 minuter och både 2-0 och 3-0 mellan 60:e och 70:-e matchminuten. Gack och se!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida