torsdag 28 januari 2010

ÖSK måste tro på guldchans (3)

När chefstränare Sixten Boström och fotbollsexperten Pelle Blohm på Nerikes Allehandas uppdrag analyserade ÖSKs insatser under 2009 års allsvenska säsong, var man ganska ense om betygen utom i ett avseende, nämligen ÖSKs status när det gäller mental styrka, klubbens såväl som spelarnas. Pelle Blohm ansåg , med stöd av historiska fakta, att klubben inte har den inre styrka, den självtillit, som krävs för att bli allra bäst, det vill säga att vinna det allsvenska guldet.

ÖSK har under sin 42-åriga allsvenska historia ett antal gånger varit med i kampen om det allsvenska guldet men varje gång fått ge vika för lag med vana att vara med i guldstrider. Det har bland annat visat sig i form av plötsligt iråkad formsvaghet just när den mentala styrkan behövdes som bäst. Jag tror inte att det varit kapaciteten som sviktat, utan tron.

Pelle Blohm tänkte nog på, kan jag tänka, att ÖSK är det enda laget i toppen av den allsvenska maratontabellen som inte vunnit det allsvenska guldet. ÖSK ligger inför årets säsong på 12:e plats, de 11 lag som ligger före har samtliga varit allsvenska guldmedaljörer. Tillsammans hela 77 gånger! Dessutom har ytterligare 4 lag, som ligger betydligt sämre till i maratontabellen och med betydligt färre allsvenska år, spelat till sig allsvenskt guld. T ex ÖSKs premiärmotståndare Åtvidabergs FF, som har dubbla uppsättningar allsvenskt guld.

Det finns naturligtvis inget rationellt skäl till varför orter som Borås, Halmstad, Helsingborg och Norrköping ska vara framgångsrikare i fotboll än Örebro. Inget annat skäl än att de besitter en obändig och kompromisslös tro på möjligheten att bli bäst. De fyra ovannämnda orterna med klubbarna Elfsborg, BK, HIF och IFK, hemfört 27 allsvenska guld.

Under 1990-talet hade ÖSK i varje fall den uttalade målsättningen att varje år placera sig så i Allsvenskan att man nästkommande år fick spela i någon av de europeiska cuperna. Allt nåt, men ...

...är det inte dags för målsättningen Allsvenskt guld, ÖSK? Eller överlåter man i vanlig ordning sånt snack till Göteborg, AIK, Elfsborg och Halmstad? Med flera.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida