onsdag 27 januari 2010

Den korkade småländska idén (1)

Dags att börja tänka på starten av den 87e årgången av Allsvenskan i fotboll. Precis som spelarna i de sexton lagen måste vi avnjutare av underhållningen preparera oss på olika sätt för att rätt kunna ta till oss spänningen, dramatiken och finesserna. Jag kommer att dra mitt strå till supporterstacken genom att i denna blogg dagligen, fram till avspark, komma med nyheter, litet udda statistik och funderingar i största allmänhet. Allt för att ni som läser min blog ska vara den allsvenska fotbollens mest pålästa supporterskara när det brakar loss i mitten av mars.

Allsvenskan har alltsedan starten 1924 hetat just Allsvenskan utom, förstås, några år i början på 1990-talet då det gjordes ett totalt misslyckat försök att förändra seriesystemet. Systemet med Grundserie och Mästerskapsserie blev dock ett "fiasko pyramidable" som publiken vände ryggen.

Mästerskapsserien utgjordes av de sex främsta lagen i Grundserien. Till denna Mästerskapsserie kvalificerade sig ÖSK, som vann Grundserien på samma poäng som IFK Göteborg, Norrköping, Djurgården, AIK och Malmö FF. De 30 matcherna i Mästerskapsserien hade en snittpublik på under 5000 åskådare. Mästerskapsserien vanns av IFK Göteborg. ÖSK kom 3:a.

Om jag inte minns fel kom idén om förändring av seriepyramiden från Småland, som så mycket annat oövertänkt inom fotbollens värld. Antalet lag i Allsvenskan har varierat från 12 till nuvarande 16.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida