fredag 22 januari 2010

Kumlabladet och Folkatorparåa

Kumlabladet damp ner i postlådan. Jul- och nyårsnumret. "Nyheter, sport och annat kul i Kumla" säger sig redaktionen för detta lokalblad bevaka och förmedla till tidningens målgrupp, ett 25-tal prenumeranter. Bevakningsområdets begränsning till trots kan man i detta nummer läsa om såväl brandlarm i Marieberg Galleria med ty åtföljande utrymning av lokalerna samt ett initierat reportage om konferens- och fritidsanläggningen i Gillersklack.



Kumlabladets redaktion är belägen i Torp några kilometer öster om tätorten Kumla. Bara ett stenkast för övrigt från Torps fotbollsplan som för 50-60-talet år sedan livligt frekventerades av traktens manliga ungdomar. Flickorna satt på läktaren, det vill säga grässlänten, och tittade på. Tidningens allt i allo, ansvarige utgivare, ensamreporter, redigerare och distributör är 15-årige Isac Svanberg. Trots sin journalistiska talang vill denna unga tidningsutgivare bli politiker. Målsättningen är att bli kommunalråd i Kumla. Moderat desslikes.

Åter till det aktuella numret av tidningen. Jag citerar följande under rubriken "Nyheter. Lokalt":

"Takbytet fortsätter hos Camilla och Björn. Falls Plåt har börjat med att byta ut taket på Martin Gustavssons gamla hus i Sånnersta som nu Camilla och Björn bor i. Fasadbytet börjar gå mot sitt slut. Camilla och Björn vill önska alla prenumeranter en god fortsättning"

Bra uppsnappat, Isac!. Det är sådana glimtar från livet på landet, i detta fall Sånnersta, som vi prenumeranter vill ha. Men varför inte fler superlokala nyheter av det slaget. Jag kan ge några uppslag inför kommande nummer

Hur är säkerhetsläget numera vid färd genom Folkatorparåa, vägen mellan Brånsta och Folketorp?Hörs fortfarande rasslet från förrymda fångars kedjor och händer det fortfarande att människor som färdas genom "Råa" spårlöst försvinner och aldrig återfinns?

Finns några som helst spår efter fotbollsstadion i Torp, någon liten ansamling av sågspån som antyder en straffpunkt eller en murken nedfallen ribba?

Hur är det med olycksfrekvensen i den farliga korsning där Kumlavägen möter bygatan mellan Brånsta och Elvesta.? Förr hände det att bilar från kumlahållet glömde att svänga åt höger eller vänster och istället körde rakt in i Birger Bergmans loge. Är t ex logväggen lagad efter senaste olyckan.

Hur lever livet numera för förre ordföranden i ÖSK Fotboll, Ove Lindkvist, som bor mitt i Kumlabladets bevakningsområde?

Spelas det fortfarande bandy på Ernst Larssons gödseldamm?

Med all respekt för Kumlabladets val av "Nyheter, sport och annat kul i Kumla" önskar jag, som alert läsare av tidningen, mer superlokala nyheter och fördjupningar, gärna av typen "skvaller". Artiklar om problem på Marieberg Galleria och snödjup i Gillersklack kan jag läsa i andra avisor. Men det är bara i Kumlabladet jag kan förvänta mig reportage om t ex spöksträckan mellan Brånsta och Folketorp - Folkatorparåa.




0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida