lördag 30 januari 2010

Då vann ÖSK premiären mot Åtvid (4)

ÖSK möter Åtvidabergs FF i en rekordtidig premiär i Allsvenskan. Hela den första allsvenska omgången ska vara färdigspelad senast den 15 mars.

Det gäller nog för Svenska Fotbollförbundet att vara välförsett med alternativa speldagar med hänsyn till de vintriga förhållanden som gäller nu en och en halv månad före den planerade säsongsstarten. Matchen på Behrn Arena kommer säkert att kunna genomföras, liksom den på Strömvallen i Gävle mellan Gefle IF och IF Elfsborg. Men hur kommer det att se ut på Fredrikskans i Kalmar, på Örjans Vall i Halmstad och hur ska nya Gamla Ullevis naturgräsmatta tåla allsvenska matcher två dagar i rad?

Jag skall närmare säsongsstarten komma med historiska fakta och statistik när det gäller ÖSK mot Åtvidaberg genom åren men vill redan nu informera om att de två lagen mötts i allsvensk premiär en gång tidigare. Jag kan garantera, utan att ha lagt ner arbete på att gräva fram fakta, att temperaturen vid den premiären var betydligt angenämare än den kommer att vara på Behrn Arena måndagen den 15 mars i år. Det var nämligen den 29 juli 1951 som Åtvidaberg och ÖSK möttes i allsvensk premiär på Kopparvallen i Åtvidaberg. Anledning; på den tiden spelades Allsvenskan höst/ vår, d v s man började seriespelet på hösten och avslutade detsamma på våren året efter.

Den här premiären 1951 vann ÖSK över nykomlingarna Åtvidabergs FF med 3-2 sedan en till synes heltrygg 3-0-ledningen var på väg att gå upp i rök. När Arne Lundkvist satte 3-0 i den 80:e matchminuten rapporterade Sportradion att matchen på Kopparvallen var avgjord. Det gjorde man utan en tanke på att kvicksilvret Fritz Nilsson i Åtvid skulle piggna till så till den grad att han prickade in två bollar bakom Berndt Carlsson i ÖSK-målet inom loppet av en minut, nämligen den 82:a. Något tredje Åtvid-målet blev det dock inte, men gudarna ska veta att chanser fanns.

Facit av 1951/52 års Allsvenska blev att ÖSK tog en åttondeplats, med blott två poängs differens till bronset, medan Åtvidaberg kom sist med ty åtföljande nedflyttning till lägre serienivå. Men Åtvid skulle så småningom med buller och bång komma tillbaka till det allsvenska finrummet. Det bullret och det bånget kom till avsevärd del att drabba just ÖSK. Men till detta återkommer jag.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida